Gezin

Claudia chat met overleden vader en is niet de enige: 'Daar is niks geks aan'

19 februari 2018 15:10 Aangepast: 02 maart 2018 07:24
De vader van Claudia overleed tien jaar geleden. Ongeveer eens per maand stuurt ze hem een berichtje. Beeld © Privéfoto

De voicemail van je overleden vriend bellen om zijn stem te horen of berichten op de Facebookpagina van je overleden moeder plaatsen als er iets bijzonders gebeurt. Veel mensen blijven contact houden met een overledene. Claudia (34): "Ik stuurde mijn overleden vader een berichtje via Skype. Gewoon, om even te kletsen."

Afgelopen weekend kwam een Brits meisje in het nieuws, omdat ze sms'jes stuurde naar haar overleden opa. Er kwamen veel reacties op het artikel op Facebook. Wat blijkt? Veel meer mensen houden contact met hun overleden opa, vader of moeder.

De vader van Claudia (34) overleed tien jaar geleden vrij plotseling. "Mijn vader had voor zijn overlijden een webcam gekocht om met mijn dochter te kletsen via Skype. Na zijn overlijden bleven zijn contactgegevens in Skype staan. Heel stom, maar ik stuurde hem een berichtje. Gewoon, om even te kletsen."

'Zijn account is waarschijnlijk opgeheven'

Nog steeds stuurt Claudia ongeveer eens per maand een berichtje via Skype. "De berichten zijn om even mijn hart te luchten, om te ventileren." Er staat nog steeds een uitroepteken achter de berichten dat ze niet zijn aangekomen. "Ik weet heus wel dat er geen antwoord komt, zijn account is waarschijnlijk allang opgeheven."

Miniatuurvoorbeeld
Een update van Claudia naar haar vader toen haar dochter zestien jaar was geworden.

Ook de dochter van Claudia zocht nog contact met haar opa, de vader van Claudia. "Op de envelop stond: voor mijn opa in de hemel. Die gooiden we gewoon in de brievenbus."

Oude traditie, nieuw middel

"Hier is helemaal niks geks aan", vertelt rouwdeskundige Daan Westerink. "Iemand zit in je vezels, als diegene dan ineens wegvalt missen veel nabestaanden het contact dat ze hadden." 

Contact zoeken met een overledene is een oude traditie. "Vroeger brandden we kaarsjes in de kerk, praatten we hardop of in gedachten tegen een overledene om steun te zoeken of advies te vragen. Nu vinden we nieuwe middelen zoals Facebook, voicemail of WhatsApp om het lijntje levend te houden."

Ashley schreef vijftien jaar lang brieven aan haar opa

Miniatuurvoorbeeld

Ashley was vijf jaar oud toen haar opa plotseling overleed aan een hartstilstand tijdens een vakantie in Frankrijk. "Vanaf dat moment schreef ze brieven aan hem", vertelt haar moeder Melissa (43). "Dat heeft ze vijftien jaar lang volgehouden." De twee hadden een hechte band. "Ze gingen altijd naar de kinderboerderij of de eendjes voeren." 

De brieven begonnen kinderlijk met 'Opa, ik mis je' of 'Was je nog maar hier'. Hoe ouder Ashley werd, hoe serieuzer en langer de brieven. "De brieven waren in een dagboekvorm, een schrift waarin ze schreef wat ze meemaakte op school of in het dagelijks leven. De hoogtepunten deelde ze met haar opa. Zoals haar laatste brief vorig jaar, die ging over haar bruiloft en ze vertelde dat ze moeder werd."

'Mam, ik mis je'

Simone (46) verloor anderhalf jaar geleden haar moeder. "We belden zelden, maar hadden veel contact via Facebook Messenger. We bespraken alles. Van 'ik heb net de vloer gedweild' tot de streken van mijn puberzoon. Soms zaten we spontaan een uur te chatten."

Het verdriet neemt bij Simone langzaam af, maar het gemis wordt groter. En daarom stuurt ze haar moeder nog berichtjes via Facebook. "Soms elke week, soms gaan er een paar maanden overheen. Dan stuur ik: mam, ik mis je gewoon. Of met oud en nieuw: kon ik je maar even knuffelen." Haar berichten blijven ongelezen. "En ik weet dat ze niet reageert, maar ik vind het gewoon fijn."

Nu heeft haar vader de plek overgenomen. "Hij doet zijn best en dat is fijn, maar het is niet hetzelfde als het contact dat ik met mijn moeder had."

Nieuwe balans

"Verwerken gaat over een nieuwe balans vinden", legt rouwdeskundige Westerink uit. "Als dat via online berichten kan, prima. Helemaal als iemand een 'normaal' leven heeft. Als iemand niet meer kan functioneren of als het verdriet zo groot is dat het leven ontregeld is, dan moet je iets met die rouw doen."

Wel is het goed om er rekening mee te houden dat een telefoonnummer na een jaar wordt doorgegeven aan een ander. Van een Facebookpagina kun je een herinneringspagina maken, die blijft voor altijd bestaan. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore