Terwijl haar vriendinnen studeren, zit Nienke Fabriek (17) thuis. Ze heeft haar havodiploma op zak, maar had geen idee welke studie ze moest kiezen. Meer geslaagden en uitvallers hebben hier last van. Een studiekeuzeorganisatie kan helpen.
"Ik had hard gestudeerd voor mijn examen. Maar toen ik mijn havodiploma binnen had, dacht ik: wat nu? Ik was zo druk geweest met mijn examens dat ik mijn studiekeuze had uitgesteld." Nienke schreef zich daarom maar in voor de hbo-studie toegepaste psychologie. "Maar tijdens de selectiedag vond ik de studie helemaal niet leuk. Ik wist niet meer wat ik moest doen."
Ze koos op advies van haar ouders voor een tussenjaar. "Nu heb ik alle tijd om er goed over na te denken. Ik moest van mijn ouders wel een plan hebben, dus schreef ik me in bij Intermijn, een organisatie die middelbare scholieren na hun examen helpt bij het maken van een studiekeuze."
'Ik kwam erachter dat ik creatief was'
Drie maanden lang volgde ze een intensief programma en werkte ze aan haar persoonlijke ontwikkeling. "Drie dagen in de week maakten we opdrachten, de vierde dag liep ik stage." Eén daarvan was in de gehandicaptenzorg. "Ik liep mee als begeleider en hielp mensen taarten bakken. Het was leuk om te doen, maar na deze dag wist ik ook dat de zorg niets voor mij is." Na een dag meelopen met een rechter streepte ze ook de juridische studies weg.
Door deze meeloopdagen en door de opdrachten leerde Nienke zichzelf beter kennen. "Ik was verlegen en afwachtend toen ik aan het traject begon, nu weet ik beter wat ik wil." Ze kwam erachter dat ze heel creatief is. "Dat wist ik diep van binnen wel, maar ik wist niet wat ik daar dan precies mee moest." Nu gaat ze zich inschrijven voor een studie Eventmanagement. Tot het september is en de studie begint, werkt ze bij een Pathé-bioscoop.
'Een derde van de klas was leeg'
Loth van Veen, was twee jaar geleden docent op de pabo en zag in het eerste jaar veel uitvallende studenten. "Als ik de presentielijst doornam van een eerstejaarsklas, dan was een derde van de studenten vertrokken." Dat waren er zo veel dat ze vierenhalf jaar geleden besloot Intermijn op te richten en de studenten te helpen de juiste studie te kiezen.
Het probleem voor de uitval is volgens Loth tweeledig. "Op de middelbare school ligt veel druk op het halen van de examens, maar hierdoor slagen veel scholieren er niet in zich goed voor te bereiden op een goede studie." Daarnaast is het aanbod studies zo enorm groot, dat scholieren niet meer weten wat ze moeten kiezen.
Horizon verbreden
"Probeer maar eens een goede keuze te maken uit de duizenden beschikbare studies met steeds mooiere namen", zegt Loth. Scholieren moeten volgens haar dan ook niet bij het aanbod beginnen, maar bij zichzelf. "Door je horizon te verbreden, stage te lopen en door coaching weet een scholier beter wat hij of zij kan en wil. Tijdens een tussenjaar krijgt iemand de ruimte om uit te zoeken wat hij nou precies wil."
Een tussenjaar wordt door decanen en ouders vaak niet meer gezien als een weggegooid jaar, maar een kans om de tijd zinvol te besteden. "Het enige risico is dat iemand een heel jaar zonder plan thuis komt te zitten. Je bent geen student, je bent geen scholier: dan valt vier dagen in de week werken terwijl je vrienden studeren best tegen."