Gezin

Justitie wil meteen boete voor ouders bij luxeverzuim

02 februari 2018 03:16 Aangepast: 22 februari 2018 16:21
Archieffoto.

Ouders die hun kinderen zonder toestemming van school halen, voor bijvoorbeeld vakantie, moeten direct een boete krijgen van een leerplichtambtenaar. Dat vindt het Openbaar Ministerie.

Vorig schooljaar kwamen 6000 meldingen binnen van zogenoemd 'luxeverzuim'. Het gaat dan meestal om ouders die hun kinderen eerder van school halen om vroeger op vakantie te kunnen om files te mijden of omdat vliegtickets dan goedkoper zijn.

In de praktijk krijgen ouders in eerste instantie meestal een waarschuwing. Gebeurt het nog een keer, dan kan de leerplichtambtenaar een proces-verbaal naar het Openbaar Ministerie sturen. De rechter kan vervolgens een boete opleggen van 100 euro per dag.

Omslachtig en duur

Het OM en de leerplichtambtenaren vinden die werkwijze omslachtig en duur, schrijft het AD. Het OM stelt voor dat leerplichtambtenaren zélf boetes gaan uitschrijven. Dat is niet alleen sneller en goedkoper, ouders hoeven op deze manier ook niet bang te zijn dat ze een aantekening krijgen in justitiële documenten, zo schrijft de krant.

De directeur van leerplichtvereniging Ingrado, Carry Roozemond, laat in de krant weten dat de nieuwe aanpak ook een preventieve werking kan hebben. "Het zal voor ouders sneller zichtbaar worden dat luxeverzuim niet kan."

Volgens de krant houden de ouders de mogelijkheid om een boete aan te vechten. Dat kan dan via een bezwaarschrift bij de gemeente.

'Eerder op vakantie is goedkoper, maar het mag niet'

Als het bijna vakantie is, gaat leerplichtambtenaar Theo langs scholen om te kijken of iedereen er nog wel is.
`