Gezin

Lerarentekort én een griepgolf: 689 kinderen vandaag naar huis gestuurd

01 februari 2018 17:50 Aangepast: 22 februari 2018 14:03
Archieffoto. Beeld © iStock

'Vandaag zaten 689 kinderen onnodig thuis', meldt de website lerarentekortisnu.nl. Sinds deze week registreren basisscholen online hoeveel kinderen ze door het lerarentekort naar huis hebben gestuurd, aan een invaller hebben overgelaten of verdeeld hebben over de andere klassen.

"Als we niet serieus worden genomen door de politiek moeten we het maar bewijzen met keiharde cijfers", zegt initiatiefnemer Jeroen Goes, bestuurder van scholenstichtingen Fluvium en Spoenk in de Betuwe.

Vorig weekend bedacht hij de website lerarentekortisnu.nl, inmiddels hebben 1046 scholen een melding geregistreerd. Dat is bijna 17 procent van alle basisscholen. Ze melden hoeveel kinderen de dupe zijn en welke oplossing de school heeft moeten kiezen.

Miniatuurvoorbeeld

Screenshot van de website lerarentekortisnu.nl.

'We doen het voor de kinderen'

Ook al voelt het als de vuile was buiten hangen, toch zijn scholen open over hun roosterproblemen. Goes: "We doen het niet voor onszelf, maar voor de kinderen. Alle cijfers wijzen erop dat het lerarentekort nog veel groter wordt." 

"Sinds dit schooljaar is het overal nijpend, niet alleen in de Randstad, ook in de dorpen", zegt Goes. "Dat zie je ook op de site. Uit alle windstreken worden tekorten gemeld. De site bestaat vijf dagen, veel scholen zullen er nog niet van afweten, denk ik. Dus dit is pas het topje van de ijsberg." 

'Het wordt alleen maar erger'

Volgens de schoolbestuurder is het voor het eerst dat nu geprobeerd wordt het lerarentekort landelijk in kaart te brengen. Hij hoopt dat de cijfers hun werk doen. Want ook al zijn er alweer nieuwe lerarenstakingen aangekondigd, Goes heeft het idee dat de boodschap niet overkomt.

"Het vak van leraar moet aantrekkelijker worden gemaakt en beloond worden met een salaris dat gelijk staat aan dat van leerkrachten van het voortgezet onderwijs", zegt Goes namens duizenden andere leraren, directeuren en bestuurders.

'Een groot drama'

"De juffen en meesters zijn op", zegt juf Hanneke van een basisschool in Flevoland. Vandaag zijn daar twee leerkrachten ziek. De 21 kinderen van groep 8 zijn verdeeld over de andere klassen en de 24 kinderen van groep 6/7 moesten thuisblijven. "Eén klas kun je nog wel verdelen over de andere klassen, maar met twee klassen gaat het niet. Ouders hebben gisteren een mailtje gekregen."

Hanneke en haar collega's merken dat er een 'ontzettend' lerarentekort is. "Nu hebben we ook nog de pech dat we last hebben van een griepgolf. Er zijn soms wel vijf of zes leraren tegelijk ziek. Of collega's moeten thuisblijven omdat hun eigen kind ziek is. Een groot drama. Daarnaast is er ook iemand wat langer uit de roulatie."

Invallers die een zieke juf of meester kunnen vervangen, zijn er bijna niet. "Op het moment dat wij een juf of meester missen, zijn er geen invallers. In Flevoland hebben we een zogeheten invalpool, maar die moet vaak nee zeggen."

Gaten vullen in plaats van les geven

Gisteren stond een collega voor twee groepen 3. "Dat soort oplossingen zoek je nu. We zijn bezig met gaten vullen in plaats van met onderwijs. De directeur staat voor de klas. De intern begeleider staat voor de klas. We hebben een rode stempel van de Onderwijsinspectie en moeten heel hard werken aan taal en rekenen, maar onze taalspecialist staat nu ook zo'n beetje fulltime voor de klas."

Sinds eind december staat er een vacature open bij de school van Hanneke. "Er is gewoon niemand die reageert op de vacature. De directeur heeft drie bureaus ingeschakeld, maar zij kunnen niemand bieden."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore