Aurelia

Aurelia waardig gestorven na 'rotleven': 'Toen ging ze, met een lach om haar mond'

27 januari 2018 14:00 Aangepast: 26 februari 2018 18:31
Beeld © RTL Nieuws

Waar Aurelia Brouwers (29) zo naar uit zag, is gisteren gebeurd. Om vijf over half drie is ze ingeslapen. In haar eigen bed, omringd door vrienden. Een waardige dood heeft een einde gemaakt aan haar 'rotleven' met psychiatrische aandoeningen.

"Precies zoals ze het wilde", vertellen vrienden Toon en Sjoukje, die aan haar bed zaten. "Het ging eigenlijk heel snel. En vooral heel vredig."

Haar glimlach werd kleiner en kleiner

"Ze nam haar drankje en vroeg aan mij: wil je naast me liggen? Dat heb ik gedaan", vertelt Sjoukje. "Spontaan begon ik te zingen, een paar zinnen uit 'Afscheid van een vriend' van Clouseau. Ze kreeg een heel grote lach op haar gezicht. Naarmate ze verder wegzakte, werd de glimlach kleiner, kleiner en kleiner. Toen ging ze, met nog steeds een lach om haar mond. Het was echt prachtig, en heel emotioneel. Je zag haar wegzakken en op een gegeven moment was het over."

Aurelia kreeg al op jonge leeftijd zware psychische problemen. Ze had borderline, deed aan zelfbeschadiging, hoorde stemmen, had psychoses en was depressief. Ze wilde al jaren niet meer leven. Op oudejaarsdag kreeg ze na een lang traject toestemming voor euthanasie. 

ZIE OOK: 'Na zo'n rotleven heb ik recht op een waardige dood'

'Ik heb recht op een waardige dood' 

Ze vertelde onlangs haar verhaal aan RTL Nieuws (onder de fictieve naam Sarah), omdat ze vond dat ook mensen die het leven psychisch te zwaar vinden recht hebben op een waardige dood. Ze vond het oneerlijk dat mensen zoals zij vaak hun toevlucht moeten nemen tot zelfmoord. 

"Ik vind dat ik na zo'n rotleven recht heb op een waardige dood. Mensen die een ernstige ziekte hebben, krijgen een kans op een waardig einde. Waarom is het dan zo moeilijk voor mensen die psychisch op zijn? Ik vind dat ik recht heb om waardig te sterven, ik ben een mens."

Miniatuurvoorbeeld

Aurelia telt de dagen tot haar euthanasie af. (Foto: RTL Nieuws)

Erg jong voor euthanasie

De kans dat ze toestemming zou krijgen was klein. Maar 9 procent van de verzoeken om euthanasie vanwege ondraaglijk en uitzichtloos psychisch lijden wordt gehonoreerd, wist Aurelia. Daarnaast is euthanasie voor mensen jonger dan 30 zeer uitzonderlijk.

Wat was ze daarom blij na haar eerste gesprek over haar zelfverkozen dood, vorig jaar juni bij de Levenseindekliniek. "Ik was heel nerveus. Maar het gesprek ging goed. Ik mocht verder in het traject. Ik liep op de terugweg naar huis te huppelen over Utrecht Centraal."

Afscheid van vrienden

De afgelopen dagen heeft Aurelia afscheid genomen van haar vrienden. Samen uit eten, gourmetten. 

Hoe gek het voor anderen misschien ook klinkt: haar vrienden waren voor haar niet genoeg om te blijven leven. "Elke seconde is een marteling. Ik zit zo gevangen in mijn hoofd. Die demonen die daar zitten, gaan niet meer weg. Ik ben zo opgevreten door mijn psychiatrische aandoeningen dat ik helemaal kapot ben. Ik heb daar tegen gevochten. Op een gegeven moment houdt het op."

Miniatuurvoorbeeld

Aurelia (in het midden) met vrienden Sjoukje en Toon. (Foto: RTL Nieuws)

'Is dit nou echt gebeurd?' 

Voor Sjoukje en Toon was het gisteren niet makkelijk om afscheid te moeten nemen. Sjoukje: "We moesten even bij zinnen komen. Is dit nou echt gebeurd? Het gevoel is een beetje dubbel. Je bent verdrietig en je valt in een gat. Ook al wist ik vanaf het begin van onze vriendschap al dat ik dit kon gaan meemaken met haar." 

Ondanks hun verdriet zijn Sjoukje en Toon blij voor Aurelia: "Ze was helemaal op en zag er echt naar uit. De laatste dagen was ze gewoon blij, omdat ze de zekerheid had dat ze ging."  

Miniatuurvoorbeeld

Toon en Sjoukje na het overlijden van Aurelia. (Foto: RTL Nieuws)

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Meer op rtlnieuws.nl:

`