Gezin

Kinderwens helpt vrouwen met overgewicht gezonder te leven

13 januari 2018 14:12
Archieffoto Beeld © Getty

Graag kinderen willen krijgen blijkt een goede stimulans voor vrouwen met overgewicht om gezonder te gaan leven. Dat blijkt uit een onderzoek van het AMC in Amsterdam en het UMCG in Groningen.

Het onderzoek werd gedaan in 23 verschillende ziekenhuizen bij 577 vrouwen die moeilijk kinderen konden krijgen, verspreid door heel Nederland. Ze werden willekeurig verdeeld over twee groepen: één groep kreeg een halfjaar begeleiding om gezonder te eten en meer te bewegen, de andere groep kreeg dat niet.

Positieve effecten

De onderzoekers zagen een duidelijk verschil. De vrouwen die leefstijlbegeleiding kregen, vielen af, kregen een lagere bloeddruk en hadden na een halfjaar minder suiker in het bloed. Daarnaast voelden die vrouwen zich beter en werden ze vaker alsnog op de natuurlijke manier zwanger.

Onderzoekers Vincent Wekker (AMC) en Lotte van Dammen (UMCG): "Als we deze vrouwen professioneel begeleiden, zien we veel positieve effecten op de gezondheid en het welbevinden, ook al gaat het 'maar' om enkele kilogrammen gewichtsafname. Een kinderwens lijkt een goede aanleiding voor vrouwen om de leefstijl en daarmee hun gezondheid, kwaliteit van leven en vruchtbaarheid te verbeteren."

Verder onderzoek

De onderzoekers verwachten dat de leefstijlverandering ook op de lange termijn positieve gevolgen heeft en dat de zwangerschap van een gezondere vrouw leidt tot gezondere kinderen. Om dat te onderzoeken, zijn vrouwen en hun eventuele kinderen uitgenodigd voor vervolgonderzoek. Het onderzoek is gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Pre-zwangerschapsbezoek: 'Zorg dat je fit genoeg bent voor de zwangerschap'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore