Gezin

Jeroen Pauw is blij dat zijn moeder dood is: 'Zijn eerlijkheid kan veel mensen helpen'

03 januari 2018 18:39 Aangepast: 04 januari 2018 09:02
Beeld © RTL

'Ik ben blij dat mijn moeder dood is', zei Jeroen Pauw gisteren in het programma '5 Jaar Later'. Zijn eerlijkheid zorgde op sociale media voor bijval en kritiek. Psycholoog en psychoanalytica Iki Freud vindt het goed dat hij dit hardop durfde te zeggen: "Veel meer mensen worstelen met dit probleem."

"Een goede band met je ouders is lang niet altijd vanzelfsprekend", zegt Iki Freud. Ze schreef verschillende boeken, waaronder 'Mannen en moeders'. "Praten over de slechte band met je ouders is een traditioneel taboe."

Jarenlang was Jeroen Pauw de presentator van het programma, nu werd hij zelf geïnterviewd door Beau van Erven Dorens. In het interview uit 2003 vertelt Pauw onder andere over de slechte relatie met zijn moeder. Gisteren vertelde hij hier meer over. "Het eerste wat mijn moeder zei, was: 'Leef je nog? Ik hoor zo weinig van je.' Er was meteen ergernis, zo van: je belt me te weinig." Het heeft hem jarenlang dwars gezeten.

Jeroen Pauw over de slechte relatie met zijn moeder:

'Bekende reactie van moeders die zich verwaarloosd voelen'

"Het is niet gebruikelijk en niet discreet om negatief over je ouders of je partner te praten." Waarschijnlijk reageerden daarom veel mensen op sociale media dat ze Pauws situatie herkenden. "Het is dapper en bevrijdend dat hij dit op tv heeft gezegd", zegt Freud. "In mijn praktijk komen veel mensen die een lastige band met hun ouders hebben. Zo'n uitspraak kan helpen om je niet schuldig te voelen over dit soort gevoelens tegenover je ouder."

Freud hoort een herkenbaar patroon in het verhaal van Pauw. "De zin 'Leef je nog?' is een bekende reactie van onzekere moeders. Dit zijn moeders die zich snel verwaarloosd en niet geliefd voelen. Dit is hun eigen probleem. Ze uiten een verwijt en dat nodigt niet uit tot een prettig gesprek." De zoon of dochter aan de andere kant van de lijn is al schuldig voordat diegene een woord heeft gezegd. "De moeder had beter kunnen zeggen: 'Wat fijn dat je belt.'"

Herkenning op sociale media

"Meestal zijn het trouwens moeders en dochters die moeilijkheden met elkaar hebben. In extreme gevallen willen ze elkaar niet meer zien. Dochters hebben meer moeite van hun moeder los te komen dan zoons." Dit heeft volgens Freud te maken met een verwachtingspatroon. Moeders hopen bijvoorbeeld dat hun dochter in hun voetsporen zal treden. Zonen laten ze makkelijker vrij.

Het ontbreken van de klik tussen een ouder en een kind kan ook komen als een kind in een milieu is opgegroeid waar hij zich niet thuisvoelt. Of als er een verschil in opleidingsniveau is ontstaan. Een andere reden kan zijn dat de geloofsovertuiging die is aangeleerd bij de opvoeding niet past bij de overtuiging van het kind.

'Elkaar niet meer zien is een schijnoplossing'

Wat de reden ook is, elkaar niet meer zien is een schijnoplossing volgens Freud. "Dan ben je de dupe van je eigen vermijding." Ze raadt aan het gesprek aan te gaan, al geeft ze meteen toe dat sommige ouders hier niet voor open zullen staan. "Je hebt moeders die snel beledigd zijn. Dit kan komen door hun eigen verleden waardoor ze zich nu niet geliefd voelen."

Toch kan het fijn zijn om wel een afspraak met je moeder te maken. "Mensen worden vaak milder tegen het einde van hun leven. Vaak hoor ik dat een goed gesprek voor een ouder sterft enorm oplucht."

 

`