Gezin

Ook buiten roken is nu verboden bij Fries ziekenhuis

05 januari 2018 18:35 Aangepast: 05 januari 2018 18:43
Archieffoto Beeld © Getty Images

Binnen roken is op veel plekken al verboden, maar nu wordt het ook op steeds meer plekken lastig om buiten een sigaret op te steken. Op tal van plekken wordt het roken, ook in de buitenlucht, verbannen.

In ziekenhuizen zelf was roken al niet toegestaan, maar het Medisch Centrum Leeuwarden gaat nog een stap verder: daar is roken op het hele terrein van het ziekenhuis verboden.

Het ziekenhuis zegt dat het volledige rookverbod een initiatief is van een aantal artsen. Eerst werd het in het gebouw rookvrij, daarna werd het personeel verboden om in dienstkleding of onder werktijd te roken. Nu is de bedoeling dat het hele terrein rookvrij wordt. De rookhokjes zijn verwijderd en patiënten die moeite hebben om van de sigaretten af te blijven, kunnen nicotinepleisters of -kauwgom krijgen.

Al een jaar bezig

Vorig jaar nam een kleiner ziekenhuis al de stap naar een volledig rookvrij terrein: het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg. Dat ziekenhuis geeft patiënten en bezoekers die daar moeite mee hebben hulp van longverpleegkundigen. 

In Trouw zegt het ziekenhuis blij te zijn met de resultaten. Er wordt minder gerookt, maar ook dat ziekenhuis heeft moeite met de handhaving. "Het is gewoon niet realistisch om iedereen zijn sigaret te ontnemen. Een enkeling biedt weerstand en dat heeft ook te maken met de emoties die spelen in het ziekenhuis." Vanwege de voorbeeldfunctie van een ziekenhuis, houdt het Röpcke-Zweers Ziekenhuis wel vast aan het antirookbeleid.

Laatste lolletje

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) laat weten dat ziekenhuizen zelf mogen beslissen of ze het terrein rookvrij maken of niet. De vereniging heeft wel een intentieverklaring uitgegeven om roken zo veel mogelijk te ontmoedigen. "Wat het probleem blijft bij patiënten, is dat mensen het roken ervaren als het laatste lolletje dat hen dan wordt afgenomen."

Stoppen met roken: drie tips van een neuropsycholoog:

Neuropsycholoog Maartje Luijten weet precies hoe een verslaving in je hersenen werkt. Ze geeft drie tips om van je rookverslaving af te komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore