Ga naar de inhoud
Gezin

Steeds later beginnen aan kinderen: stellen vrezen relatiecrisis door ouderschap

Jonge stellen nemen minder snel kinderen, ziet onderzoekster Carolien Gravesteijn. Beeld © iStock

In Nederland zijn in 2017 waarschijnlijk minder baby's geboren dan in de afgelopen decennia. Met name jonge vrouwen krijgen minder kinderen dan een paar jaar geleden. "Jonge stellen realiseren zich steeds beter dat het ouderschap niet altijd een roze wolk is."

"Ouders komen steeds vaker tot de conclusie dat het ouderschap echt niet alleen een roze wolk is. Het vraagt veel van de relatie met hun partner. De kwaliteit van je relatie krijgt echt een dip", zegt Carolien Gravesteijn, lector ouderschap en ouderbegeleiding aan de hogeschool Leiden.

LEES OOK: 'In 2017 werden in Nederland minder baby's geboren dan tijdens dieptepunt in jaren 80'

'Kind krijgen is heftig'

Voor een onderzoek volgt Gravesteijn 600 ouders van wie de kinderen nu bijna vier jaar oud zijn. "Vanuit het lectoraat kijken we naar het welzijn van ouders. Ieder half jaar gaan we bij zo'n 200 gezinnen op bezoek. De ouders die we volgen geven aan dat een kind krijgen echt heftig is. Die crisis wordt nu veel meer besproken en lijkt me een belangrijke verklaring waardoor anderen langer wachten met het krijgen van kinderen of er helemaal van afzien."

Overigens komen de meeste ouders wel weer uit deze dip, blijkt uit het onderzoek. "Ze vinden hun weg wel, maar in eerste instantie onderschatten veel ouders het ouderschap."

Ouders voelen zich eenzaam

Er zijn twee momenten in de opvoeding die het meest uitdagend zijn, zegt Gravesteijn: als je net ouders bent en als je kinderen in de puberteit zitten. "Als ouders niet goed zijn voorbereid op deze periode en niet weten hoe ze moeten reageren, dan komen ze voor verrassingen te staan. Vaak voelen ouders zich dan onzeker en hebben ze het gevoel er alleen voor te staan." De maatschappij is veel individualistischer dan vroeger, hierdoor kunnen ouders zich eenzaam voelen.

Die eenzaamheid kan komen doordat ouders het idee hebben dat ze problemen zelf moeten oplossen. "Via internet vinden ze wel handvatten voor een opvoedprobleem waarmee ze worstelen, maar tegelijkertijd krijgen ze het idee dat een goede opvoeding maakbaar is: als je dit advies opvolgt, dan gedraagt je peuter zich goed in de supermarkt. Werkt het niet, dan hebben ze het gevoel alsof ze het niet goed hebben gedaan als opvoeder."

Ook spelen opleidingsniveau en zelfsturing een belangrijke rol bij de keuze van kinderen krijgen. "Steeds meer vrouwen zijn hoog opgeleid, dit heeft consequenties voor het later krijgen van kinderen. Ik veronderstel dat ze eerst werken aan hun carrière of gaan reizen voor ze aan kinderen beginnen. Met als gevolg dat vrouwen ouder worden en er een kans bestaat dat zwanger worden niet meer zo makkelijk lukt."

'Laat maar, ik begin er niet aan'

Via social media zeggen jonge ouders steeds vaker: het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Steeds meer onderzoeken laten dit ook zien. "Er is naast opvoeden steeds meer aandacht voor ouderschap. Hierdoor denken stellen steeds meer na hoe ze de zorg voor kinderen moeten combineren met werk, hoe ze financiële kwesties moeten oplossen."

Dat het ouderschap soms moeilijker is dan we denken en we dit ook vaker op sociale media zien, zorgt ervoor dat jonge stellen denken: laat maar, ik begin er helemaal niet meer aan. Die eerlijkheid mag nu ook en kan ook steunend zijn, denkt Gravesteijn. "Er bestaat nu een realistischer beeld dan voorheen over kinderen krijgen."

Meer op rtlnieuws.nl: