Gezin

'Wij plaatsen alleen onherkenbare foto's van onze kinderen op internet'

31 december 2017 15:48 Aangepast: 02 januari 2018 11:29
Beeld © EPA

Foto's van je kinderen op sociale media plaatsen: de een doet het bewust niet, de ander vindt dat het gewoon moet kunnen. Op Facebook vroegen wij naar jullie meningen. Die waren nogal verdeeld. "Wij hebben er gewoon geen vertrouwen in wie die foto's wel en niet kunnen zien."

Moeder Britt van Sunder laat weten bewust geen foto's van haar kinderen op internet te plaatsen. "Ik vind niet dat ik mag en kan beslissen dat mijn kinderen voor de rest van hun leven op internet staan", schrijft ze op onze Facebookpagina. "Als ze straks oud genoeg zijn, mogen ze er zelf over beslissen. Dat doe ik tenslotte nu ook voor mijzelf." 

Miljoenen kinderfoto's

Gisteren bleek uit onderzoek van RTL Nieuws dat pedofielen op grote schaal miljoenen kinderfoto's van Facebook en Instagram uitwisselen op een Russische site. Naar schatting staan er honderden foto's van Nederlandse kinderen op de site.

Het gaat vaak om onschuldige kinderfoto's die ouders of kinderen zelf online hebben gezet. De foto's hebben op de schimmige site echter allerlei seksueel getinte titels zoals 'Cute 15yo dutch girl, nice boobs' of 'super hot Dutch boy' meegekregen. Ook wordt opgeroepen meer materiaal te delen.

Pagina gehackt

Linda Grill laat weten om die reden bewust geen foto's van haar dochter op internet te plaatsen. "We hebben er geen vertrouwen in wie die foto's wel en niet kan zien, ondanks een goede beveiliging van onze pagina's", schrijft ze. "Je pagina kan altijd gehackt worden."

Eric Vervoordeldonk is het daarmee eens. "Wij plaatsen weinig tot niets op internet van onze kinderen (5 en 3 jaar oud). De keren dat we het wel doen, zijn het foto's waar ze niet herkenbaar op staan, dus bijvoorbeeld hun achterzijde." 

Onbegonnen zaak

Toch zijn er ook veel ouders die weigeren hun gedrag aan te passen omdat de foto's door vreemden zouden kunnen worden gekopieerd. "Iedereen kan mijn kinderen op willekeurige momenten op de foto zetten", schrijft Marion Mulder-Apeldoorn. Ze denkt dat het een onbegonnen zaak is. "Ik kan mijn kinderen niet in een doosje stoppen en hen beschermen tegen dingen waarvan ik niet eens weet dat het bestaat. Dan hebben we geen leven meer."

Ook Olja Rödel-Noordman plaatst gewoon foto's van haar kind op sociale media. "Dat doe ik en dat blijf ik doen", schrijft ze. "Ik wil aan anderen laten zien hoe trots ik ben op ons dochtertje."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore