Gezin

In dit boek kunnen kinderen van gescheiden ouders zich wél herkennen

09 december 2017 09:12 Aangepast: 09 december 2017 23:52
Beeld © Charlotte van Kessel

In alle voorleesboeken voor kleine kinderen zijn vader en moeder altijd bij elkaar, en dus nooit gescheiden. Dat viel Charlotte van Kessel op toen ze aan haar stiefzoontje begon voor te lezen. Ze besloot er wat aan te doen. Het resultaat: een vrolijk boek met korte verhaaltjes voor kinderen met 'twee huizen'.

Er bestaan veel voorlichtingsboeken met adviezen over hoe je als ouder het beste kunt communiceren met je kind bij een echtscheiding. Maar Charlotte van Kessel wilde 'gewoon iets leuks' maken. Een boekje, speciaal voor kinderen waarbij de ouders niet meer bij elkaar wonen, zoals voor haar stiefzoon Bjørn.

Een voorleesboek dus net als alle andere, in gewone taal die kinderen begrijpen. "Mensen hebben het altijd over 'een kind van gescheiden ouders', maar zo hebben wij dat nooit genoemd. Onze zoon is 'een kind met twee huizen', dat is een taal die past bij kinderen. Iedereen snapt wat je daarmee bedoelt", zegt Van Kessel tegen RTL Nieuws. 

Alle fases

Miniatuurvoorbeeld

Acht jaar geleden ontmoette Charlotte haar man. Die had al een kind, Bjørn dus, een jongetje van drie. Een echte peuter die er natuurlijk van hield om voorgelezen te worden. Inmiddels is hij elf - op de foto hiernaast zie je hem met Charlotte.

"Ik heb alle fases met hem meegemaakt, dus ook de fase dat hij doorkreeg dat zijn ouders niet meer bij elkaar waren." En op zo'n moment valt op hoe standaard de kinderboeken eigenlijk zijn. "Een kind herkent zich niet in al die klassieke verhalen waarin de ouders samenwonen."

Drie keer pannenkoeken

Daarom dus een boek, bedoeld voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Met allerlei verhalen van gekke dingen die een kleuter van co-ouders meemaakt. Bijvoorbeeld die keer dat een jongetje drie dagen achter elkaar als verrassing pannenkoeken voorgeschoteld krijgt, omdat geen van de ouders weet wat hij de dag ervoor gegeten had: 'Bob' krijgt in het boek pannenkoeken van zijn moeder, op school en vervolgens ook nog bij zijn vader.

"Het is allemaal waargebeurd. Ook het verhaaltje over die drie keer pannenkoeken. Alleen, het gebeurde met mij. Ik zei: 'Joh ik ga pannenkoeken bakken'. Normaal springen kinderen dan in de lucht van geluk. Maar Bjørn reageerde helemaal niet. Ik vond dat wel grappig."

Om het boek eenvoudig te houden voor de jonge doelgroep, heeft ze het niet over stiefvaders en -moeders. "Anders wordt het al snel te moeilijk." Ze heeft het boekje bij haar eigen drie kinderen, ze kreeg nog twee zoons, getest. "Vanaf 3 jaar begint het leuk te worden."

'Hij vindt het een leuk boek'

Haar zoontje Bjørn, waar ze de verhalen aan te danken heeft, vindt het een leuk boek. "Hij weet ook dat het over hem gaat. Hij kan zich niet meer herinneren dat zijn ouders wél bij elkaar waren. Hij is echt opgegroeid met twee huizen. Ik heb weleens een gesprekje met hem gehad, toen hij een beetje in de war was. Toen heb ik gezegd: 'Je hebt een hele lieve papa en een hele lieve mama. En als mama er even niet is, dan ben ik er voor je'."

Misschien wil ze met het boek ook wel een boodschap meegeven aan ouders die gescheiden zijn, zegt Charlotte. Ze hoopt dat die 'vanuit het kind blijven redeneren' en zorgen dat de relatie tussen de ouders goed blijft. Net als in het boek trouwens - waar de gescheiden ouders allebei op zoek gaan naar een schoenendoos waar hun zoon mee kan knutselen.

"De verhoudingen bij ons zijn ook goed. De echte moeder van Bjørn is een prima meid, we werken echt heel veel samen. We hebben geen ruzie of conflict. Maar om mij heen hoor ik dat er bij anderen veel gedoe is. Mijn verstopte boodschap is: ga schoenendozen zoeken. Verlies het kind niet uit het oog."

Drie keer pannenkoeken
door Charlotte van Kessel
Met illustraties van Karin Koemans
www.driekeerpannenkoeken.nl

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`