Gezin

'Vertel eens'-boeken wereldwijd succes: 'Dat iets ergs zoiets moois is geworden'

08 december 2017 11:25 Aangepast: 09 december 2017 23:46
Elma van Vliet Beeld © Eigen foto

Het begon allemaal in 2001 toen haar eigen moeder ziek werd. Nu, 16 jaar later, zijn er meer dan 3 miljoen invulboeken met titels als 'Mam, vertel eens' en 'Oma, vertel eens' gemaakt en heeft schrijfster Elma van Vliet een deal gesloten met een Amerikaanse uitgever.

"Ben je nu miljonair?" Elma schrikt even als ze de vraag krijgt. Dit is niet bepaald het onderwerp waar ze het graag uitgebreid over wil hebben. Geld is nooit een drijfveer geweest en is het nog steeds niet. "Als ik rijk had willen worden, had ik corporate moeten blijven. Het gaat mij om de verhalen van mensen. Het draait niet om spullen of werk, maar om de herinneringen."

In paniek

In 2001 had Elma een baan in de telecom. "Een fijn druk leven", noemt ze het zelf. Totdat ze ineens te horen kreeg dat haar moeder ernstig ziek was. "Dan mag je zo'n klein kamertje in en vertelt een arts dat hij denkt dat het niet lang meer zal duren. Ik raakte in paniek. Mijn moeder is onwijs gaaf. Hoe kan dat nou? Ik wilde nog zoveel van haar weten." 

Elma voerde gesprekken met haar moeder en maakte daar een boek van. In eerste instantie puur voor zichzelf. "Een vriend zei tegen mij: 'Het is egoïstisch om dit voor jezelf te houden. Er zijn veel meer mensen die dit zouden willen maken.' Maar ik wist niks van boeken. Ik wist alleen iets van telecom. Toch kwam in 2004 het eerste boek op de markt. En ik ging gewoon weer naar mijn werk."

Reacties

Sinds het uitkomen van het eerste boek 'Mam, vertel eens' krijgt Elma veel reacties. "Ik krijg elke keer weer kippenvel", vertelt ze. "Bijvoorbeeld iemand die vertelde dat haar moeder was overleden. Voor haar dood hadden ze samen het boek ingevuld. Ze vertelde dat het zo mooi was dat op de crematie werd voorgedragen uit het boek. Het boek is haar dierbaarste bezit, om de verhalen van haar moeder en haar handschrift."

Miniatuurvoorbeeld

Een voorbeeld van een ingevuld boek. 

Maar ook een stel zussen die samen op vakantie gingen en tijdens die vakantie allemaal voor hun dochter een boek gingen invullen. "Ze hadden flink aan de wijn gezeten en vreselijk gelachen. Allemaal hadden ze hun eigen verhalen, maar het was een fantastische week. Elk verhaal is anders, elk verhaal is bijzonder."

Meisje met dromen

"Het aller-, allermooiste is dat mijn moeder nog leeft. Door wat er is gebeurd, hebben we ander contact gekregen en praten we op een andere manier met elkaar. Ik kan nu oprecht zeggen dat ik mijn moeder ken. Tot het moment dat ze ziek werd, had ik er nooit over nagedacht dat zij ook een meisje is geweest met dromen. Ik weet nu waarom ze is wie ze is."

Elma vroeg haar moeder bijvoorbeeld het recept van haar lievelingsgerecht. "Door die geur voel ik me weer klein en fijn, maar ik kon het zelf niet maken." En ze hoorde dat haar moeder voor de veiligheid stiekem achter haar aan liep naar school. "Ik voelde me zo groot dat ik zelf naar school kon lopen. Nooit geweten dat mijn moeder me volgde." 

Not the Elma-show

Er zijn inmiddels veel verschillende varianten van de 'Vertel eens'-boeken en ze worden al in elf landen verkocht. Door de Amerikaanse deal, komen daar naar verwachting nu veel Engelstalige landen bij. "Ik heb nooit voorzien dat dit kon gebeuren. Dit is een eerste stap. Ik heb geen idee hoe het verder gaat. Het is een avontuur. Ik ben er stil van. Het voelt als een mooi cadeau."

Miniatuurvoorbeeld

Zo zien de boeken eruit. 

Toch benadrukt ze steeds: het is 'not the Elma-show'. "Zodra de wikkel van het boek is, gaat het niet om mijn naam, maar om het verhaal dat je zelf schrijft. Veel mensen zijn te druk, je belt je moeder niet even op een dinsdagmiddag met: 'Nou mam, vertel eens!' Bovendien is een gestructureerd verhaal schrijven moeilijk. Ik vind het mooi dat ik kan helpen."

"Het was mijn manier om met verdriet om te gaan. Prachtig dat iets ergs, zoiets moois is geworden. Ik ben er gelukkig van geworden."

Meer op rtlnieuws.nl:
Hoe praat je met iemand die doodgaat?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`