Gezin

Rustig aan Sinterklaas! Minder speelgoed is beter voor kinderen

05 december 2017 14:31 Aangepast: 05 december 2017 14:57
Beeld © iStock

Komt Sinterklaas of de Kerstman bij jou thuis ook weer met een grote zak cadeaus aanzetten? Dat lijkt niet zo verstandig: kinderen die minder speelgoed hebben, genieten daar meer van én zijn creatiever.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Toledo, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Infant Behavior and Development. De onderzoekers gaven kleine kinderen (van 0 tot 3 jaar oud) vier of zestien stuks speelgoed en keken hoe de kinderen met dat speelgoed omgingen. 

Ontwikkeling van kinderen

"Als ze minder speelgoed hadden, speelden ze langer met één ding, konden ze zich beter focussen en waren ze creatiever", zegt één van de onderzoekers in de krant New York Post. Ook hadden kinderen die minder speelgoed hadden een betere verbeelding en leerden ze bepaalde vaardigheden beter. De onderzoekers durven daardoor zelfs te stellen dat minder speelgoed goed is voor de ontwikkeling van kinderen.

Dat klinkt orthopedagoog Mariëlle Beckers logisch in de oren. "Het is niet voor niets zo dat kinderen in landen waar helemaal geen speelgoed is, iets maken van een oude autoband. Zij worden gedwongen om mogelijkheden te zien."

Kast vol kleding

"Je hoort ouders vaak zeggen je hebt zo veel speelgoed, waarom kun je je niet vermaken? Maar dat kinderen zich dan geen raad weten, is juist heel goed te begrijpen. Ze hebben veel te veel keuze. Vergelijk het met volwassenen die een kast vol kleding hebben, die vinden het moeilijker om te bedenken wat ze aan moeten dan mensen die minder kleding hebben."

Beckers adviseert ouders om kinderen niet te veel speelgoed aan te bieden. "Krijgen kinderen tijdens de feestmaand of op een verjaardag veel cadeautjes, dan is het goed om hen daar een paar dagen mee te laten spelen en het speelgoed dan te sorteren: blokken bij elkaar en poppen bij elkaar bijvoorbeeld. Zo kun je ze makkelijk één of twee soorten speelgoed aanbieden: vandaag spelen we met de blokken en de autootjes. Een bijkomend voordeel is dat kinderen dat speelgoed waar ze een tijdje niet mee gespeeld hebben dan ineens wel weer interessant vinden."

'Ik zit met mijn hoofd alleen bij cadeautjes':

We filmden vorige week op een basisschool, waar kinderen vertelden over de stress die zij ervaren nu Sinterklaas in het land is.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore