Gezin

Natasja is kind van drugsverslaafde ouders: 'Geen jeugd gehad, maar blij dat ik er ben'

26 november 2017 13:12 Aangepast: 28 november 2017 09:29
Natasja: 'Zijn kinderen van kwetsbare ouders niet welkom dan?' Beeld © Eigen foto

Hulpverleners in Midden-Brabant proberen kwetsbare ouders ervan te overtuigen dat ze anticonceptie moeten gebruiken. Natasja (30) schrikt van dat nieuws. Haar beide ouders waren drugsverslaafd en ze groeide op in tien pleeggezinnen en acht kindertehuizen. "Ondanks dat alles ben ik toch wel blij dat ik er ben."

Toen Natasja (achternaam bij redactie bekend) nog in de buik van haar verslaafde moeder zat, was het besluit al genomen: als het kind levend ter wereld zou komen, werd het meteen bij haar weggehaald. "De eerste negen maanden was ik hartstikke ziek. Ik was verslaafd geboren."

Huilend op bed

Haar jeugd was een leven in allerlei verschillende tehuizen en pleeggezinnen, waar het er niet altijd fijn aan toeging. Het werd Natasja bovendien nooit helemaal duidelijk waarom ze steeds weer moest verhuizen. 

"Ik weet nog dat ik op mijn veertiende een uur lang op bed heb liggen huilen. Ik was dat verhuizen zo zat. Tegelijkertijd vond ik het als kind ook normaal wat er gebeurde. Ik wist niet beter. Je past je dus maar weer aan de nieuwe mensen, aan de begeleiders of de pleegouders. En je weet dat je toch weer weggaat." 

'Dood vader interesseerde me niet'

Toen Natasja 5 was, hoorde ze dat haar vader was overleden. "Ik weet nog dat ik in een kindertehuis zat. Het interesseerde me niet. Ik wist niet hoe het was om ouders te hebben. Ze riepen me, vertelden het me in de keuken en ik ging weer verder spelen."

Natasja neemt aan dat haar moeder ook niet meer leeft, Tien jaar geleden heeft ze haar drie keer gezien. "Ze was nog steeds verslaafd en zag er niet goed uit, om het maar zo te zeggen. Het kan haast niet anders dan dat ze niet meer leeft."

Wonen met begeleiding

Natasja woont zelfstandig, maar met begeleiding. Ze krijgt een Wajong-uitkering. "Ooit kan ik het zonder begeleiding, is de verwachting. Ze zeggen dat ik zwakbegaafd ben, maar een stempel met een beperking als PDD-NOS heb ik niet. Ik mankeer niets, zei de arts, het is mijn verleden. Als je een jeugd zoals die van mij hebt gehad, ben je gewoon niet helemaal normaal."

Als mensen Natasja vragen waarom ze begeleiding krijgt, zegt ze dus maar: "Omdat ik geen jeugd heb gehad."

Kerstdagen zijn zwaar

'Heftig', is vaak de reactie als ze mensen de uitgebreide versie van haar levensverhaal vertelt. "Als mensen dit lezen, zullen ze vast denken: waarom is zij überhaupt blij dat ze er is? Daar heeft Natasja wel een antwoord op. "Het gaat me om de kleine dingen. Mijn vrienden bijvoorbeeld, en ik ben dol op dieren."

De kerstdagen zijn wel altijd moeilijk. Dan weet ze wat ze mist. "Mijn ouders mis ik niet, maar het idee van ouders hebben wel. Het is net als in films. Alle families zijn dan samen en ik moet maar hopen dat een van de m'n vrienden langskomt of me uitnodigt. Gelukkig doen ze dat vaak wel."

Voor altijd verslavingsgevoelig

Natasja snapt dat het een moeilijke discussie is of kwetsbare mensen wel of niet zouden moeten worden ontmoedigd kinderen te krijgen. 

"Ik ben er niet ongeschonden uitgekomen en blijf verslavingsgevoelig. Daar moet ik mee uitkijken. Maar toch, ik heb het gered, zonder ouders. Aan de andere kant denk ik: je hebt ook kinderen die het niet redden. Is dat dan wel een goed idee dat zij geboren worden? Het is helaas niet te voorspellen hoe iemands leven loopt."

Anticonceptie voor kwetsbare ouders

Esmee zat in een daklozenopvang nadat ze alles kwijt was geraakt. Daar bleek ze zwanger te zijn. Hulpverleners in Midden-Brabant proberen nu bij wijze van proef met kwetsbare mensen als Esmee te praten en ze te overtuigen om anticonceptie te gebruiken. Met succes.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`