Gezin

Nachtmerries en overgeven: 'Als je een gevoelig kind hebt, is Sinterklaas helemaal niet leuk'

27 november 2017 08:20 Aangepast: 27 november 2017 22:06
Een meisje bekijkt de cadeaus in haar schoen. Beeld © ANP

Ach, sintstress – een beetje spanning bij kinderen hoort erbij nu Sinterklaas weer in het land is, zullen veel ouders denken. Maar Barbara Oosthoeks dochter (6) had zo veel last van stress, dat ze die toch maar heeft verteld dat hij niet bestaat.

"Als je kind gevoelig, goedgelovig en fantasierijk is, dan is zo'n sinterklaasfeest helemaal niet leuk", vindt Barbara, die ook een blog over de sintstress van haar dochter schreef. "Mijn dochter was maandenlang van slag, werd drie à vier keer per nacht wakker door nachtmerries en was zo vermoeid aan het eind van de dag, dat ze het allemaal op mij afreageerde."

Toen haar dochter 3 was, begonnen de nachtmerries, herinnert Barbara zich. "En probeer een halfslapend kind maar eens te kalmeren en uit te leggen dat het allemaal niet eng is. Gelukkig vond ze het zodra ze wakker was wel weer een beetje leuk. Maar pas als Sinterklaas weer terug was naar Spanje, kon ze er echt van genieten. Dan ging ze alle filmpjes terugkijken en dat duurde dan tot aan mei."

Overgeven

Miniatuurvoorbeeld

Bij een sinterklaasviering op school werd de spanning voor Barbara's dochter eens zo erg, dat ze moest overgeven. "Ze zat in het laatste groepje om de sint te bezoeken en had de hele dag enorm in spanning gezeten. Ze was volledig over haar toeren. Uiteindelijk zijn we maar vervroegd naar huis gegaan."

Toen dit jaar in oktober de nachtmerries alweer begonnen, had Barbara er genoeg van. "Ik dacht: nee, dit gaan we niet weer doen. Daarom heb ik mijn dochter maar verteld dat de beste man niet bestaat. Een enorme opluchting. Het kwam wel aan bij haar. Ze vindt het nog steeds spannend, maar kan er nu wel van genieten."

Fantasierijk

Barbara vindt dat het hele sinterklaasfeest en het journaal eromheen veel te spannend worden gemaakt. "Dan drijft het grote boek weer in het water of zijn de cadeautjes zoek.  De afleveringen zijn ook heel interactief; er moet van alles op school gebeuren. Hierdoor is het feest een moeten geworden. Je kunt als ouder niet meer kiezen in welke mate je meedoet."

Barbara hoort ook geregeld van andere ouders dat de spanning hun kinderen te veel wordt. "Ik kan me voorstellen dat het voor kinderen die hypersensitief zijn of autisme of ADD hebben, allemaal nog spannender is. Ik heb een gemiddeld kind, maar ze is wel erg fantasierijk. Dan komt zoiets als Sinterklaas behoorlijk binnen."

Help, mijn kind heeft sintstress! Vijf tips:

1. Doseer Sinterklaas

"Het allerbelangrijkste is dat je Sinterklaas doseert", vindt Emmelie Boost van de Opvoeddesk. "Kijk naar de leeftijd en het karakter van je kind. Bij kinderen onder de 3 jaar adviseer ik zo min mogelijk aandacht te geven aan Sinterklaas. Ze begrijpen er vaak nog weinig van. Bij kinderen tussen de 4 en 7 jaar is dat anders. Zij beleven het feest al veel bewuster en ook op school wordt er veel aandacht aan gegeven." 

2. Maak het jezelf niet te moeilijk

"December is een heel drukke maand. Kijk naar je planning en bedenk welke afspraken je kunt schrappen. Zo wordt het minder hectisch voor jezelf en kun je meer aandacht geven aan je kind, en dat is in deze tijd hard nodig."​

3. Wijk af van tradities

"Een schoen hoeft niet per se naast de kachel te staan. Soms levert dat spanning op, omdat je kind denkt dat Sint en Piet er zo niet bij kunnen, omdat er bijvoorbeeld geen schoorsteen in huis is. Sommige kinderen blijven daardoor piekeren in bed. Vraag aan je kind: op welke plek denk jij dat Sint er goed bij kan?"

4. Beperk cadeaus

"Laten we daarom met zijn allen afspreken dat een schoencadeau ín de schoen moet passen. Anders wordt het oneerlijk", zegt Boost. "Temper ook de verwachtingen van je kind als hij met een enorme verlanglijst komt aanzetten." 

5. Dreig niet

Het is al zo'n spannende maand, maakt het niet nog spannender. Daarbij gaan ze van zo'n dreigement echt niet hun bord leegeten, het heeft juist een averechts effect. De spanning wordt nóg groter en ze krijgen nog minder door hun keel."

 

'Ik denk alleen nog maar aan cadeautjes':

 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore