Gezin

'Een op tien leerlingen een dag thuis vanwege zieke docent'

21 november 2017 03:38 Aangepast: 21 november 2017 07:10
Archieffoto. Beeld © ANP

De klas van één op de tien leerlingen is vorig jaar een keer naar huis gestuurd, omdat een zieke leraar niet vervangen kon worden. Dat blijkt uit onderzoek van het Vervanginsfonds.

Het Vervangingsfonds liet 1031 ouders met één of meerdere kinderen tussen 5 en 12 jaar ondervragen door een onderzoeksbureau.

ZIE OOK: Basisscholen vinden geen inval-leraren, 'onderwijs in het geding'

Tien procent van hen geeft aan dat de klas van hun kind weleens naar huis is gestuurd omdat er geen vervanging was voor een docent.

Veel ouders hebben er begrip voor dat er niet direct een oplossing is, als een docent ziek is. Maar ouders vinden wel dat hun kind dan op school terecht moet kunnen en niet naar huis gestuurd mag worden.

Verschillende vervangers

Uit het onderzoek blijkt verder dat driekwart van de kinderen vorig jaar één keer of vaker een vervanger voor de klas had. Bij de helft stonden verschillende inval-docenten voor de klas.

Dat komt overeen met een onderzoek van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS), vorig jaar. Daaruit bleek dat basisscholen moeite hadden om invallers te vinden. 

Het Vervangingsfonds zegt dat er in het vorige schooljaar 24.401 inval-leerkrachten voor de klas stonden. Dat zijn er gemiddeld 313 per dag. Ze vallen gemiddeld 4,5 dagen in.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore