Ga naar de inhoud
Gezin

Tom (4) schrijft boek over hoogbegaafdheid: 'Ik heb een renpaard in mijn hoofd'

Beeld © Noor Veijgen

De hersenen van de 4-jarige Tom de Boevere werken veel sneller dan die van andere kinderen, zegt hij zelf. Tom is hoogbegaafd. Omdat er geen boeken waren die hem helpen bij het begrijpen van zijn hersenen, schreef hij er zelf maar eentje: Gewoon Tom.

Voor moeder Noor Veijgen (36) was het al vroeg duidelijk dat haar zoon slimmer is dan gemiddeld. Tom is regelmatig in de bibliotheek te vinden, waar hij op zoek gaat naar boeken over alles dat hem bezighoudt. Maar over één onderwerp kon hij geen boeken vinden: hoogbegaafdheid. 

Mooie tekeningen

"Boeken lezen is voor hem een manier om dingen te verwerken. Daarom vond het heel lastig dat er geen boeken waren die hem hielpen te begrijpen waarom zijn hersenen 'sneller werken dan die van andere kinderen'. Omdat hij wel vaker boeken schrijft, bedacht hij dat hij dat nu ook weer wilde doen."

De boeken die Tom schrijft, zijn kleine verhaaltjes. "Die printen we uit en steken we in een insteekhoesje met een tekening erbij. Dat wilden we nu weer doen, dus we gingen aan de slag. Maar de tekeningen werden mooier en mooier, dus we vonden het zonde om er geen echt boek van te maken."

Supersnel renpaard

Het boek gaat over het supersnelle renpaard van Tom. Dat renpaard zit in zijn hoofd. "Het is zijn manier om te beschrijven hoe zijn hersenen werken. Zijn paard rent wel 80 kilometer per uur, terwijl andere paarden maar 30 rennen. Op school zit het paard opgesloten in een vrachtwagen, met Tom aan het stuur. Zo kan hij zichzelf afremmen. Hij past zich op school aan aan zijn leeftijdsgenootjes."

Miniatuurvoorbeeld

Hoe slim Tom precies is, weet Noor niet. "Hij heeft weleens een IQ-test gedaan, maar de schaal ging niet ver genoeg, dus we weten de uitkomst niet." Duidelijk is in elk geval wel dat hij soms worstelt met zijn intelligentie. "Hij wil met zijn boek andere slimme kinderen helpen zichzelf beter te begrijpen."

Zenuwen

Dat hij daarvoor een heel kwetsbaar stukje van zichzelf met anderen moet delen, vindt hij niet erg. "Hij wil de andere kinderen helpen en hij denkt dat de wereld beter wordt als die kinderen zichzelf begrijpen. Zelf miste hij dit boek heel erg, vandaar dat hij dit er best voor over heeft."

Morgen houdt hij een presentatie over zijn boek in het plusklasje waar hij tegenwoordig heen gaat. "Daar is hij heel zenuwachtig over, maar de kinderen die het al hebben gezien, vinden het prachtig. Ze herkennen zich helemaal in het verhaal." 

En dat is te merken in de verkoop van de boeken. "Het gaat heel hard. Op dit moment verkopen we het boek alleen via de webshop die Tom zelf heeft gemaakt en daar krijgen we veel bestellingen. Nog even en Tom kan zijn boeken zelf niet meer naar het postkantoor tillen."

Meer op rtlnieuws.nl:
Te weinig aandacht voor slimme kinderen op school: 'Ik heb nooit geleerd door te zetten'