Een Italiaanse vrouw die haar ex zwartmaakte in het bijzijn van haar kind, is beboet met 30.000 euro. Is dat terecht? Hoeveel kwaad kan het voor kinderen om je ex-geliefde naar beneden te halen?
Veel kwaad, zegt scheidingsonderzoeker Ed Spruijt, van de site scheidingskinderen.nl. "De grootste risicofactor voor latere problemen bij kinderen zijn langdurige ruzies tussen ouders. En kwaadspreken over je ex-partner is een vorm van ruziemaken. Het kan een keertje gebeuren en dat is niet erg, maar als het structureel voorkomt wel."
Kwaadspreken over je ex-partner zorgt volgens Spruijt bij kinderen voor veel stress, depressieve gevoelens en een negatief zelfbeeld. "Uit onderzoek blijkt dat kinderen van gescheiden ouders dubbel zo veel problemen hebben als kinderen van wie de ouders bij elkaar blijven. Dat aantal is nog hoger voor kinderen van wie de ouders veelvuldig ruziemaken." Elk jaar komen er minstens 70.000 nieuwe scheidingskinderen bij, die op dat moment nog thuis wonen. Een derde hiervan heeft na de scheiding - soms levenslang - problemen.
Vaker agressief
Volgens de scheidingsonderzoeker hebben ze daarnaast vaak last van 'externaliserende problemen'. Zo vertonen ze vaker agressief gedrag of maken ze zich schuldig aan vandalisme. Ze hebben vaak sociale problemen, lagere schoolprestaties en meer slechte gewoonten zoals drinken, roken en blowen.
"Als ouder moet je je bedenken dat je kind er niet voor heeft gekozen dat zijn ouders gaan scheiden", zegt Spruijt. "Het is logisch dat je ruzie hebt, anders was je niet gaan scheiden. Maar doe het achter gesloten deuren en niet waar je kind bij is. Je moet ervoor zorgen dat je kind er zo min mogelijk last van heeft. Houd respect voor elkaar en blijf zo goed mogelijk samen ouder van je kind. Maak duidelijke afspraken. Wanneer is het kind bij de één en wanneer bij de ander? Structuur is voor kinderen heel belangrijk."
Maak er een feestje van
Zelf scheidde Spruijt in 1980 en heeft hij destijds ook fouten gemaakt. "Mijn ex en ik hadden bijvoorbeeld allebei een eigen advocaat, terwijl het veel beter is om één advocaat te nemen. Je moet ervoor zorgen dat je er samen zo goed mogelijk uitkomt en niet het conflict verhoogt."
De scheidingsonderzoeker adviseert ouders om vlak na het krijgen van een kind een ouderschapsplan op te stellen. "Maak er een feestje van. Het moet geen rampenplan worden, maar gewoon een plan waarin je zegt hoe je je kind wilt opvoeden en wat je belangrijk vindt aan de opvoeding. Mocht je dan gaan scheiden, dan kun je daar op teruggrijpen."
Je bent niet jezelf
"Bedenk ook dat als je in scheiding ligt je niet helemaal jezelf bent en dat je er dus minder goed voor je kind kunt zijn dan normaal." Spruijt heeft daarom als tip aan ouders om hun kinderen tijdens de scheiding te laten begeleiden door een orthopedagoog. "In Nederland heb je daar programma's voor, zoals KIES, !Jes en Villa Pinedo. Hierdoor leren kinderen met de scheiding om te gaan."
Of Spruijt de Italiaanse maatregel begrijpt? "In eerste instantie wel, maar het is natuurlijk een idioot hoog bedrag. Daarnaast heeft bestraffen eigenlijk geen zin, want wat heeft het kind daaraan? Bestraffen maakt de verhoudingen tussen ouders niet beter. In Nederland ligt de nadruk op bemiddeling bij conflicten en het voorkomen van problemen. Dat is een stuk nuttiger."
Meer op rtlnieuws.nl: