Gezin

Kinderopvang weer in trek door opbloeiende economie

16 oktober 2017 07:51 Aangepast: 16 oktober 2017 16:19
(archieffoto) Beeld © ANP

Kinderopvang is weer een stuk populairder geworden. Dat heeft alles te maken met de aantrekkende economie.

In het tweede kwartaal van 2017 gingen 736.000 kinderen naar de opvang, 56.000 meer dan in 2016. Door de groeiende economie krijgen meer vrouwen een baan en gaan meer kinderen naar de opvang. 

Minister enthousiast

Volgens cijfers van de Belastingdienst en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is het aantal werkende vrouwen inmiddels gestegen tot het hoogste niveau sinds 2011. Vrouwen werken gemiddeld 26 uur per week.

Minister Lodewijk Asscher is enthousiast: "Het is fantastisch om te zien dat steeds meer moeders werken en dat hun kinderen dan terechtkunnen bij kwalitatief goede en betaalbare opvang. "De kinderen kunnen in die tijd spelenderwijs al veel leren en natuurlijk ook gezellig samen spelen met andere kinderen. Daar hebben zij later veel profijt van. Goed voor hun taal en goed voor hun ontwikkeling."

Meer toeslag

Naast het gegeven dat meer vrouwen aan het werk zijn, speelt mee dat de kinderopvangtoeslag is toegenomen, nadat er jaren op is bezuinigd. De toeslag ligt nu weer op het niveau van voor de crisis, waardoor het voor meer ouders loont om te gaan werken en hun kinderen naar de opvang te brengen.

Daar komt met het nieuwe kabinet nog meer geld bij. In het regeerakkoord is 170 miljoen extra uitgetrokken voor vroegschoolse educatie voor kinderen met een leerachterstand, en 250 miljoen extra voor de kinderopvangtoeslag.

Aantal kinderopvangplekken gegroeid:

  • Het afgelopen jaar is het aantal kinderopvangplaatsen gegroeid. Zo zijn er 628 centra voor dagopvang bijgekomen, waardoor het er nu 7643 zijn.
  • Het aantal plekken voor buitenschoolse opvang groeide met 238 naar 6733.
  • Het aantal gastouders neemt juist af. Er zijn nu bijna 1400 minder dan in de zomer van vorig jaar. Al enkele jaren is een afname te zien van het aantal gastouders. Cliënten kunnen daarbij kiezen voor opvang van hun kroost in hun eigen woning of bij de gastouder thuis.

 

`