Ga naar de inhoud
Gezin

Hele klas uitnodigen voor een verjaardagsfeestje? 'Een schijnoplossing'

Archieffoto Beeld © iStock

Een Vlaamse school verbiedt kinderen om in de klas uitnodigingen uit te delen voor een verjaardagsfeestje, tenzij de hele klas mag komen. "Maar met de hele klas uitnodigen, doe je niemand een plezier", zegt opvoedkundige Mariëlle Beckers.

Ook in Nederland zijn meerdere scholen waar uitnodigingen - en bijvoorbeeld ook kerstkaarten - niet in de klas mogen worden uitgedeeld, zo blijkt uit de reacties op onze Facebookpagina. Deze maatregelen worden genomen omdat het anders zielig is voor kinderen die worden overgeslagen. Sommige ouders vinden dat fijn, anderen vinden het betutteling en schrijven dat je kinderen ook moet leren omgaan met teleurstellingen.

ZIE OOK: School: verjaardagsfeestje? Hele klas of niemand uitnodigen

De regel geldt ook op de school van de kinderen van Beckers. "Natuurlijk merken kinderen ook wel dat ze niet worden uitgenodigd als de uitnodigingen op een andere manier verspreid worden, maar het is wat minder in your face dan als het in de klas gebeurt."

Praktische bezwaren

Maar de hele klas uitnodigen voor een feestje? Dat ziet Beckers niet zitten. In een gemiddelde klas zitten ongeveer 23 kinderen. Dat stuit al op praktische bezwaren, zegt Beckers. "Je moet maar net het geld hebben, over een grote locatie beschikken en het organisatietalent hebben om zo'n feestje in goede banen te leiden... En laten we eerlijk zijn: als ouder moet je er vaak ook niet aan denken. Ik ben al blij als ik een normaal feestje van een van mijn kinderen overleef."

Maar daarnaast is het ook voor niemand leuk, zegt ze. "Voor je eigen kind, dat toch vooral moet genieten van het feestje, is het veel te druk. Er zijn te veel prikkels. Daarnaast haal je de situatie uit de klas naar je huis: is er op school een kind dat andere kinderen pest? Dan zal dat op het feestje waarschijnlijk ook gebeuren." 

Ook niet leuk voor jarige

"Of wordt een kind buitengesloten? Dan brengt een feestje daarin geen verandering. Het feestje is dus niet leuk voor het kind dat anders niet zou worden uitgenodigd, en ook niet voor je eigen kind, dat toch zou moeten genieten van zijn of haar verjaardagsfeestje."

Miniatuurvoorbeeld

Foto: iStock

Beckers pleit ervoor om je te houden aan de stelregel die in de pedagogiek al jaren gehanteerd wordt: als een kind zes is, nodigt het zes kindjes uit, is het acht, dan worden het er acht. "En een kind mag zelf kiezen. Dan wordt er vaak voor echte vriendjes en vriendinnetjes gekozen en is het ook niet zielig als een ander kind niet mag komen. Dat is anders als je je kind bijvoorbeeld 14 van de 17 klasgenoten laat uitnodigen. Dat vind ik echt niet kunnen, nodig dan de hele klas uit."

Met ouders praten

Als kinderen keer op keer niet worden uitgenodigd op feestjes, dan moet er wel iets veranderen, vindt Beckers. Maar dat moet dan op school gebeuren. "Een leraar die dit ziet, kan hierover bijvoorbeeld eens met een klassenouder of andere ouders praten. Die ouders kunnen dan zelf beslissen om dat kind wel een keer uit te nodigen."

"Wat een leraar daarnaast kan doen, is investeren in de situatie in de klas. "Ik was laatst op een school waar de leraar in de pauze meespeelde op het schoolplein. Hij draaide het touw met touwtjespringen, waardoor alle kinderen daaraan wilden meedoen. Zo zorg je er op een makkelijke manier voor dat kinderen met elkaar spelen. Als een kind op die manier meer bij de groep gaat horen, is de kans ook groter dat hij of zij wordt uitgenodigd op een feestje."

Daarnaast moeten kinderen ook leren omgaan met tegenslagen, vindt Beckers. "Soms zijn we daarin te betuttelend. Ze mogen best leren dat het heel stom kan zijn om te verliezen tijdens het sporten. Daar worden ze echt niet slechter van. Je moet natuurlijk oog houden voor kinderen die echt ongelukkig worden van bepaalde tegenslagen. Maar ook dat los je niet op door een uitnodiging voor een feestje."

Meer op rtlnieuws.nl: