Gezin

Max uit de kast op zijn voetbalclub: 'Voor m'n gevoel bleef het team minutenlang stil'

14 oktober 2017 07:27 Aangepast: 14 oktober 2017 10:18
Beeld © Max Kappert

Dit weekend dragen aanvoerders van topclubs een regenboogband, in plaats van de traditionele aanvoerdersband. Zo willen ze meer aandacht voor homoseksualiteit. Ook volgens Max Kappert is die aandacht hard nodig: "Voetballers durven niet uit de kast te komen en stoppen met de sport."

Op zijn vijftiende kwam Max (23) erachter dat hij op mannen valt. Hij vertelde het aan niemand, totdat hij een jaar later een jongen ontmoette. "Ik wilde wat met mijn gevoelens doen, ik wilde het niet voor mezelf houden. Dus ik heb het eerst tegen mijn ouders en mijn vrienden verteld, en toen op school."

Enthousiast

Omdat hij in een dorp woonde, wist hij dat het nieuws zich snel zou verspreiden, en dat hij dus niet te lang moest wachten totdat hij het op zijn voetbalclub zou vertellen. In de week dat hij het op zijn school vertelde, besloot hij daarom ook op zijn club uit de kast te komen. 

Hij vond het behoorlijk spannend. "Ik heb het aan mijn trainers verteld voordat de voetbaltraining begon. Ze vonden het stoer en ze wilden graag dat ik het aan het team zou vertellen."

'Hart in m'n keel'

Dus daar stond hij dan, een paar minuten later, met zijn hart in zijn keel. "Ik zei dat ik ergens mee zat. Dat ik het ze al heel lang wilde vertellen, maar het eng vond. Dat ik op mannen val. Toen was het voor mijn gevoel minutenlang stil, totdat de jongens begonnen te klappen en me complimenten gaven. Mensen waren een beetje onwennig, maar ik was wel opgelucht."

Wat is de regenboogband?

Voetbal moet voor iedereen zijn, wat je seksuele voorkeur, culturele achtergrond, huidskleur, ras of religie ook is. Daarom dragen alle aanvoerders van de voetbalploegen in de eredivisie, Jupiler League, eredivisie vrouwen, eerste divisie en alle clubs in de hockeyhoofdklassen dit weekeind een regenboogband in plaats van de traditionele aanvoerdersband.

Max vindt het belangrijk dat aanvoerders dit weekend een regenboogband dragen. "Mensen beseffen volgens mij niet zo dat er binnen het voetbal ook gewoon homo's zijn. Het is een mannenwereld waarin dat misschien niet zo snel geaccepteerd wordt. Ik heb her en der verhalen gehoord van mensen die zelfs zijn gestopt met voetbal omdat ze de stap niet aandurfden."

Voorbeeld

Deze actie zet de goede toon, denkt Max. "Ik hoop dat verhalen zoals die van mij een voorbeeld kunnen zijn voor andere voetballers. Ik ben heel gelukkig dat ik uit de kast ben gekomen, dat geeft anderen misschien een beeld van hoe het ook kan gaan."

Stigma op homoseksuele voetballers

"Het woord homo is het meestgebruikte scheldwoord langs de lijn en in het veld. Het wordt vaak niet zo letterlijk bedoeld, maar wel gebruikt", vertelt Karin Blankenstein. Ze is voorzitter van de John Blankenstein Foundation en zette de acceptatiecampagne met de regenboogband mede op. "Er zijn nog steeds spelers die zich in hun team niet veilig genoeg voelen om over hun seksuele voorkeur te praten als ze daar behoefte aan hebben."

"Je ziet dat jongeren vaak stoppen met sporten vanwege hun geaardheid. Het zou goed zijn als een trainer doorvraagt naar de werkelijke reden waarom iemand stopt. Gelukkig zie je ook een ontwikkeling dat de jongere generatie meer open is. Als iemand bij een jeugdteam al vertelt dat hij of zij homo is, is het geen issue meer als diegene doorgroeit tot profvoetballer."

Het stigma op homoseksualiteit is niet alleen bij de topclubs zo, ook bij de amateurverenigingen. "Bij de professionele voetballers heerst de angst voor de reactie van supporters, maar ook hun marktwaarde in het betaalde voetbal." Dat er homoseksuele profvoetballers zijn, weet Blankenstein zeker. "We hebben contact met enkele spelers, maar die houden tot nog toe hun mond." 

Lees meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore