Gezin

Dementie vaak niet herkend: opeens was moeder getrouwd en waren zij onterfd

07 oktober 2017 07:21 Aangepast: 09 oktober 2017 17:17
Christina Soeters tussen haar dochters Margita (L) en Colinda (R). Beeld © Privéfoto

'Metselaar zoekt vrouw' stond in de krant. Mevrouw Soeters, toen 69, reageerde. In 2015 trouwde ze met een vijftien jaar jongere man, die het daarna voor elkaar kreeg dat ze haar twee dochters onterfde. Waarschijnlijk had ze al die jaren al dementie, maar die ziekte is in het begin vaak verraderlijk onzichtbaar.

Christina Soeters (74) had eigenlijk nooit een man in haar leven. Als alleenstaande moeder zorgde ze voor haar twee dochters. Wat leuk, dachten die in eerste instantie, toen hun bijna 70-jarige moeder in 2011 opeens uit eten ging met een man. Maar niet echt iets wat hun moeder zou doen, vonden ze ook wel.

Getrouwd zonder haar dochters

De lol ging er al gauw af. Twee weken na de eerste ontmoeting woonde de man bij moeder in huis. Toen ze in november 2015 trouwde zonder dat haar dochters het wisten, besloten die in te grijpen. Ze kregen geen contact meer met hun moeder, met wie ze altijd zo'n goede band hadden gehad. Tijdens de rechterlijke procedure bleek ook nog dat hun moeder haar testament had gewijzigd en haar man tot enige erfgenaam had benoemd.

Inmiddels zijn de dochters in een juridisch gevecht verwikkeld met de nieuwe man van hun moeder. Tot nu toe met succes: donderdag besloot het Gerechtshof van Den Bosch dat het huwelijk ongeldig is, omdat mevrouw Soeters dement was op het moment van trouwen. Ze was niet in staat de gevolgen van haar jawoord te overzien. Haar jonge echtgenoot had bovendien 'niet te goeder trouw' gehandeld, zei de rechter. 

Het is de eerste keer dat in Nederland op verzoek van de kinderen een huwelijk om dementie nietig is verklaard, vertelt de advocaat van de dochters, Michelle Jongenelen. Maar, zegt zij er meteen bij, de jonge echtgenoot kan nog in cassatie tegen de uitspraak. Dat betekent dat het echtpaar nu nog steeds getrouwd is. Cassatie is een tijdrovende procedure. Als mevrouw Soeters in de tussentijd overlijdt, is haar bezit van hem.   

Dementie in begin onzichtbaar

Als de dochters de bevestiging hadden gehad dat hun moeder aan dementie leed, was hen wellicht veel ellende bespaard gebleven. Dat is het verraderlijke aan deze ziekte, benadrukt Alzheimer Nederland. De symptomen van dementie zijn in het beginstadium vaak heel subtiel.

Dat mevrouw Soeters aan dementie lijdt, werd pas bevestigd in september 2015, twee maanden voor haar huwelijk. "Het is eigenlijk bijna een geluk dat ze door een val in het ziekenhuis terecht is gekomen", zegt advocaat Jongenelen. "De artsen zagen dat er wat mis was en al snel werd de diagnose dementie vastgesteld. Die diagnose heeft ons geholpen in de rechtszaal."

Stokbrood met vla

De dochters van mevrouw Soeters zagen al jaren wel verandering in het gedrag van hun moeder. Ze haalde ook wel eens fratsen uit. Zo schotelde ze haar kleinkinderen eens stokbrood met vla voor in plaats van soep. 

Aan dementie dachten de dochters niet meteen, omdat ze nog redelijk jong was. Advocaat Jongenelen: "En je weet hoe het meestal gaat als je opmerkt dat iemand wat vergeetachtig wordt: bemoei je er niet mee, zei moeder. Ik heb geen hulp nodig." In de loop van de jaren werd steeds duidelijker dat mevrouw Soeters wel hulp nodig had.

Er is iets niet pluis

Een herkenbare situatie voor Alzheimer Nederland. "In het beginstadium van dementie lopen mensen soms jarenlang rond met een niet-pluisgevoel", zegt de woordvoerder. "Vaak duurt het wel een paar jaar voor ze hiermee naar de arts gaan. Terwijl je onbewust de ziekte al hebt, kun je onbedoeld verkeerde beslissingen nemen waar je de gevolgen niet van kunt inschatten."

Onwetendheid is vaak de boosdoener. Vaak wordt gedacht dat dementie iets is voor mensen van boven de 80 en dat vergeetachtigheid het enige symptoom is, maar dat is niet zo. Zelfs huisartsen slaan niet altijd snel alarm, weet Alzheimer Nederland. Dat is overigens niet heel gek: je kunt voor bijna alles wel een verklaring vinden. Een drukke tijd of stress van een verhuizing bijvoorbeeld. 

Maar eigenlijk zou je je ook altijd even moeten afvragen of er ook iets fysieks of mentaals aan de hand kan zijn, is het advies van Alzheimer Nederland. "Hoe eerder je een diagnose hebt, hoe beter. Dan kun je op tijd hulp krijgen om zaken en zorg goed te regelen." 

Bekijk de video voor meer informatie over dementie, bijvoorbeeld over hoe je het kunt herkennen:

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`