Gezin

Help, mijn puber is vergroeid met zijn smartphone. Dit kun je doen

02 november 2016 16:46 Aangepast: 02 november 2016 19:31
Beeld © iStock

Pubers. Ze lijken geen seconde zonder hun smartphone te kunnen, maar worden er letterlijk ziek van. Wat kun je als ouder doen om het smartphonegebruik van je kind in de hand te houden?

Elke dag gaan er kinderen naar ziekenhuizen omdat ze last hebben van slaaptekort. Dat wordt vooral veroorzaakt doordat ze ook in de slaapkamer niet van hun smartphone af kunnen blijven.

Fel licht

Justine Pardoen is oprichter van Bureau Jeugd & Media en Mediaopvoeding.nl. Ook zij ziet hoe smartphonegebruik, vooral in de avond, voor problemen kan zorgen. "Door het felle licht dicht bij hun ogen blijven ze langer wakker, en de kwaliteit van hun slaap wordt slechter door de opwinding die bijvoorbeeld door games en sociale media wordt veroorzaakt."

Maar ja, verbied je puber maar eens om 's avonds een smartphone te gebruiken, of pak hem maar eens af. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, en ook helemaal niet goed, zegt Pardoen. "We moeten af van die regels, daar wordt je kind alleen maar obsessiever van." Maar wat dan wel?

Help je kind

Praten, praten en nog meer praten. Zegt Pardoen. "Hebben kinderen wel een slaapprobleem en halen ze daardoor bijvoorbeeld slechtere cijfers? Ga dan met je kind in gesprek. Vindt hij of zij het prettig om slecht in slaap te komen? Nee? Help je kind dan bedenken wat er nodig is om het probleem op te lossen."

Vertel dat die smartphone waarschijnlijk de oorzaak is van het slaapprobleem, adviseert Pardoen. "Vertel dat het door dat blauwe licht later melatonine aanmaakt. En stel voor om twee uur voordat het gaat slapen, geen smartphone te gebruiken." Op de nachtstand zetten kan ook, daarmee filter je blauw licht weg. Maar dat voorkomt de opwinding van het smartphonegebruik niet dus dat zal niet altijd een oplossing zijn.

Het goede voorbeeld

Een ander belangrijk advies, dat vaak wat moeilijker is om op te volgen: geef zelf het goede voorbeeld. Wat doe je zelf? Ben jij ook vergroeid met je smartphone? Dan is het niet gek dat je kind dat voorbeeld volgt. Dus leg je telefoon ook wat vaker weg. Leer je kinderen dat ze ook de volgende ochtend op een berichtje op WhatsApp kunnen reageren.

Heeft jouw kind geen problemen terwijl hij of zij wel veel met een smartphone in de weer is? Dan hoef je ook geen probleem te maken, zegt Pardoen. "Don't fix it if it ain't broke."

Hoe ga jij met het smartphonegebruik van je pubers om? Reageer hieronder in de comments.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore