Ga naar de inhoud
Gevaren van suiker

Gezond én lekker snoep uitdelen met Sint-Maarten, het kan

Een snoepje uitkiezen tijdens Sint Maarten. Beeld © ANP

Morgen staan ze weer voor de deur: zingende kinderen met lampionnen die graag zo veel mogelijk snoep van je krijgen. Als je iets verantwoords wilt uitdelen, maar ze niet wilt afschepen met een mandarijntje (vond je zelf vroeger ook niet leuk), wat moet je dan kopen?

Het is heel simpel, zegt kinderdiëtist Lindsey Langenhof: groente (snoeptomaatjes bijvoorbeeld) en fruit (appel, peer of dat mandarijntje dus) zijn nou eenmaal het gezondst. "Maar op feestdagen mogen kinderen best wel wat snoepen. Ze moeten er tenslotte ook mee leren omgaan."

Als beste alternatief voor snoep noemt Langenhof gedroogd fruit, zoals een doosje rozijntjes, gedroogde abrikoos of gedroogde stukjes appel. Dat is lekker zoet en kinderen zijn er dol op, is haar ervaring.

Lichtgewicht snoep

Wil je toch 'echt' snoep uitdelen, ga dan voor lichte snoepjes. Licht in gewicht dus. Bijvoorbeeld spekjes, marshmallows of een bekertje popcorn. 

Suikervrij snoep kan ook, adviseert de kinderdiëtist. "Het merk Goody Good Stuff verkoopt de betere snoepjes. Suikervrije lolly's en suikervrije drop zijn ook een goede keus." Andere alternatieven zijn een zakje ongezouten noten en een kleine verpakking ontbijtkoek. 

Trommeltje

Slim is om klein snoep te kopen, zegt de diëtiste. "Kinderen willen toch altijd het liefst meer van iets. Van kleine snoepjes kun je ze dan gerust drie laten pakken."

Langenhof adviseert ouders de oogst van de avond in een trommeltje te stoppen. "Het is natuurlijk prima als ze er meteen iets van nemen, maar niet alles. Stop de rest in een trommeltje en vertel je kind dat het snoep dat daarin zit van hem of haar blijft, maar dat er bijvoorbeeld drie keer per week iets uit gegeten mag worden." 

Dit snoep zeker niet:

Wat je volgens Langenhof in elk geval niét moet kopen in de supermarkt:

  • Snoep met chocolade
  • Grote koeken
  • Chips
  • Kleine Mars of Snickers

Vooral die kleine chocoladerepen kun je kinderen beter niet geven. Langenhof: "Die zitten vol suiker en bevatten evenveel calorieën als alle tussendoortjes van één dag samen."

Versieren

Ga je na het lezen van dit bericht toch maar voor het 'saaie' mandarijntje? Teken er dan wel even een gezichtje op. Dan is het alweer leuker om te krijgen.