Gezin

Getrouwd met importbruid uit Oekraïne: 'Onzin dat je hun liefde koopt'

01 december 2016 19:29 Aangepast: 01 december 2016 23:04
Stockfoto van een Oekraïens bruidspaar. Beeld © EPA

In Oekraïne wonen de mooiste vrouwen ter wereld, zeggen huwelijksbureaus. En die vrouwen kunnen binnenkort zonder visum in Nederland hun potentiële partner opzoeken. "Het wordt dan een stuk makkelijker elkaar beter te leren kennen", zegt Johan, gelukkig getrouwd met een Oekraïense.

Johan (niet zijn echte naam) leerde zijn vrouw kennen via een Nederlands huwelijksbureau. Hij was niet op zoek naar een buitenlandse partner. "Ik kwam toevallig de eigenaar van het bureau tegen en zij vertelde mij erover." 

Moeilijk communiceren

Internetdaten is niks voor hem. "Je moet mensen persoonlijk leren kennen." Maar reizen naar een land waar hij nog nooit was geweest, leek Johan wel wat. "Het bureau zei tegen me: je gaat ernaar toe en dan organiseren we wat voor je. Ik zag dat meer als avontuur dan dat ik zocht naar de liefde van mijn leven."

Een vliegticket is niet duur en het leven in Oekraïne ook niet. Bovendien vond Johan het land prachtig. Maar de ontmoetingen met vrouwen gingen niet vanzelf. "Je kunt heel moeilijk met ze communiceren, want ze kunnen bijna geen Engels. Maar ik had geluk, want mijn vrouw spreekt goed Duits en ik ook."

De concurrentie in Oekraïne is moordend:

Visumvrij reizen

Het stel ging op een paar dates en ze hadden al snel een klik. Daarna reisde Johan vaker naar Oekraïne om haar te zien. Nederlanders hoeven namelijk geen visum aan te vragen als ze naar Oekraïne willen reizen. Oekraïners moeten wel een visum hebben als ze hier willen komen. 

Dat gaat dus binnenkort veranderen. De Europese commissie is akkoord met visumvrij reizen voor Oekraïners die een bezoek brengen van maximaal drie maanden. "Je kunt elkaar dan veel makkelijker beter leren kennen", zegt Johan daarover.

Nooit spontaan

Het duurde vijf maanden voordat zijn vrouw voor het eerst naar Nederland kwam voor een vakantie. "Ze moest heel veel doen en regelen om hier te komen. Ze moest naar Kiev om papieren te regelen en we moesten wachten op toestemming. Ze kon nooit zeggen: 'oh ik heb een paar dagen vrij, dus ik kom even jouw kant op. Je kunt elkaar nooit spontaan opzoeken."

Het stel hield vol en is inmiddels een jaar getrouwd. Ze wonen in Nederland met haar zoon. "Die gaat hier naar school en leert Nederlands. We bezoeken Oekraïne regelmatig, maar ik wil er niet leven. Er is daar weinig voor de mensen zelf, laat staan voor mij."

Oplichting?

Johan doet zijn verhaal anoniem omdat hij geen zin heeft in vragen van anderen. "Ik wil het niet uit hoeven leggen", zegt hij. Want veel mensen hebben een oordeel over zogenaamde 'importbruiden'. Ze zouden hun mannen oplichten of niet oprecht zijn. En mensen denken dat de mannen die met ze trouwen hun liefde 'kopen'.

Onzin, vindt Johan. "Jongeren zitten tegenwoordig de hele dag op Tinder. Dan zeggen ze bij foto’s: 'die vind ik leuk, die niet'. En dan spreken ze ergens in Nederland af voor een date zonder dat ze elkaar kennen. Is dit echt heel anders? Het enige verschil is volgens mij dat je afspreekt met iemand die verder weg woont. Het ene stel gaat na drie maanden uit elkaar, het andere is na 15 jaar nog steeds samen."

Echte liefde

Voor mannen die worden opgelicht in Oekraïne, heeft hij niet heel veel begrip. "Je hebt overal goede en slechte mensen. Als mannen zich laten uitkleden, staan ze daar zelf bij. Je kunt ook in een kroeg om de hoek iemand tegenkomen die je kaalplukt. In Nederland laten mensen toch ook hun zaken vastleggen als ze gaan trouwen, waarom zou je dat dan niet doen met een partner uit het buitenland."

"Je moet ook zeker niet denken dat vrouwen allemaal naar Nederland willen komen omdat het hier zoveel beter is. Het is hier ook geen paradijs. Dat moet je er zelf van maken, waar je ook woont. Bovendien: mijn vrouw bezit meer dan ik. Dus we moesten alles wel vastleggen voor haar”, lacht Johan.

En ja, hij houdt van zijn vrouw en zij van hem. "Kijk, het is altijd afwachten. Maar vraag eens aan alle mensen die zijn gescheiden: was jullie liefde nou oprecht? Misschien weet je pas of je liefde oprecht is als je samen in een schommelstoel zit op je 90ste."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore