Gezin

Geers dochter heeft vier ouders, straks ook volgens de wet: 'Geweldig!'

07 december 2016 16:58 Aangepast: 08 december 2016 06:09

"Als onze dochter eindelijk ook volgens de wet vier ouders heeft, is ons gezin eindelijk geen uitzondering meer." Dat zegt Geer, die pleit voor een aanpassing van de wet. Hij wordt op zijn wenken bediend.

De keuze voor een gezin met vier ouders, werd heel bewust gemaakt, zegt Geer. "Toen ik veertien was, sprak ik met een vriendin af dat als we op ons dertigste nog single zouden zijn, we samen een kind zouden nemen. Dat was toen natuurlijk nog een soort grap, maar twee jaar later kwamen we allebei uit de kast, en werd het opeens een hele goede oplossing. We wisten allebei geen betere moeder of vader voor ons kindje."

Do-it-yourself

Dus toen de jeugdvriendin van Geer zes jaar geleden trouwde met haar vrouw, maakten de drie serieuze plannen. "We vonden het allemaal prachtig. Mijn vriend kwam er later bij, die wilde ook heel graag kinderen."

Dankzij een do-it-yourself-kit met vruchtbaarheidstesten en een injectiespuit werd Geers vriendin zwanger. "Nu is mijn dochter 2,5 jaar oud. We voeden haar samen op, de helft van de tijd is ze bij mij en mijn vriend, de andere helft bij haar moeders. Zelf vindt ze het heel normaal dat ze vier ouders heeft. Haar vriendjes en vriendinnetjes ook – kinderen wennen heel makkelijk aan nieuwe situaties. Alleen de wet blijkbaar niet."

En dat is lastig. "Als mijn dochter in het ziekenhuis ligt, kan mijn vriend bijvoorbeeld niets besluiten voor mijn dochter omdat hij niet haar juridische vader is. Maar hij kan ook geen ziektebriefjes schrijven voor school, en als hij met onze dochter naar het buitenland wil, moet hij daar expliciet toestemming voor krijgen."

Wet aanpassen

Mogelijk komt er snel verandering in. Omdat er steeds meer meeroudergezinnen zijn, heeft een speciale commissie het advies gegeven om de wet aan te passen. Naast het 'gewone' gezin, moet er de mogelijkheid komen voor 'juridisch meerouderschap', waarbij een kind maximaal vier ouders kan hebben.

"Voor ons zou dat geweldig zijn", zegt Geer. "Ik hoop dan ook dat de overheid snel de wetgeving gaat regelen." Dat zou zaken voor hem en zijn gezin een stuk simpeler maken, want nu merkt hij vaak dat zijn gezinssituatie nog niet gangbaar is. "Volwassenen zijn er niet aan gewend, dus daar krijgen we soms vervelende opmerkingen van. Maar er zijn ook een hoop praktische problemen."

Geer wil dan ook graag dat de wet veranderd wordt. "Er zijn steeds meer van dit soort meeroudergezinnen, maar de wet loopt nu achter op de realiteit. Ik vind dat de wet mee moet gaan met de maatschappij."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore