Opvoeding

Een baby van twee dagen al op de po: heeft dat wel zin?

16 december 2016 11:22 Aangepast: 16 december 2016 18:40
Jordy met zijn oudste dochter en vrouw. Beeld © Jordy Nijenhuis

Toen zijn oudste dochter een half jaar oud was, zetten Jordy en zijn vrouw haar al op de po. Met zijn tweede dochter begonnen ze al na twee dagen. "Toen mijn vrouw erover begon, leek het me onzin, maar het scheelt een hoop gedoe."

Babyzindelijkheidscommunicatie heet het: aan je kind proberen te zien wanneer het moet plassen of poepen, en het dan snel op een potje zetten. Een Nederlandse Facebookcommunity daarover heeft ruim 2300 volgers. Sommigen doen hun kind vanaf de geboorte geen luier om, anderen durven dat niet aan, maar doen hun uiterste best om die luiers droog te houden.

Geen training

Jordy en zijn vrouw geven hun jongste dochter (nu 6 maanden oud) voor de zekerheid wel een luier om. "Zonder is toch niet zonder risico." Hun oudste, die bijna 3 is, droeg alleen het eerste jaar overdag luiers. Na een jaar en negen maanden had ze die ook 's nachts niet meer nodig. "Het is geen zindelijkheidstraining", benadrukt hij. "Het is communicatie. Als een kind moet, dan moet het, daar doe je niets aan. Maar je kunt het wel zien. En de oudste kon met babygebaren aangeven dat ze moest."

Sommige ouders doen het uit milieuoogpunt: het scheelt een hele berg luiers. Jordy vindt het vooral praktisch. "Zo'n vieze luier is ook niet alles. En het scheelt een hoop tijd om niet steeds zo'n luier te moeten verschonen." Daarnaast doen hij en zijn vrouw het omdat ze denken dat het prettiger is voor de kinderen ("Een natte broek is niet fijn") en omdat ze denken dat het ertoe leidt dat hun kinderen sneller zelfstandig zijn.

Kan pas na 18 maanden

Het kan geen kwaad om al zo vroeg met zindelijkheidscommunicatie te beginnen, zegt urotherapeut Anka Nieuwhof van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ), maar zin heeft het niet. "Je kunt een kind wel conditioneren om aan te geven wanneer het naar de wc moet, maar zindelijk kunnen ze echt pas vanaf 18 maanden worden. Dan zijn de zenuwen volgroeid en krijgen ze controle over hun sluitspieren. Dan voelen ze dat ze naar de wc moeten, maar kunnen ze dat ook nog (even) uitstellen."

Jordy en zijn vrouw houden hun jongste dochter op vaste tijden boven de po. "Bijvoorbeeld als ze wakker wordt of na het eten, dat zijn momenten waarop ze vaak moet. Ik verwacht dat zij net als de oudste na een jaar zo goed als droog blijft."

Baby plast op eigen tijd

De krant Daily Mail schrijft over een onderzoek waaruit blijkt dat kinderen door te vroeg met zindelijkheid bezig te zijn urinewegproblemen en blaasproblemen kunnen krijgen, maar dat lijkt Jordy onzin. "Het is niet zo dat ze hun plas ophouden of zo. Een baby plast op zijn eigen tijd, met of zonder luier."

Nieuwhof bevestigt dat. "In verschillende landen krijgen baby's geen luiers om. In Vietnam fluiten ouders als ze willen dat het kind gaat plassen, kinderen leggen het verband tussen die twee dingen. Onderzoek heeft uitgewezen dat er geen verschil is tussen het percentage kinderen dat daar plasproblemen heeft en het percentage kinderen met plasproblemen in westerse landen."

Zindelijkheidstraining

Nieuwhof raadt aan om met zindelijkheidstraining te beginnen als een kind 1,5 tot 2 jaar oud is. "Dan is een kind in staat te herkennen dat het aandrang heeft en kan het ook zelf naar de wc lopen." Sommige kinderen pakken het snel op, anderen zijn tot hun vijfde niet (volledig) zindelijk. "Zoals er ook kinderen zijn vroeg gaan lopen of lezen, en kinderen die dat pas op latere leeftijd doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore