Gezin

Duizenden kinderen illegaal eerder op vakantie

05 juli 2017 18:05 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Archieffoto.

De vakantiefiles voor zijn of goedkoop kunnen vliegen voor het hoogseizoen begint. Jaarlijks worden zo'n 6000 kinderen door hun ouders al voor de start van de zomervakantie van school gehaald. Dat klinkt onschuldig, maar er staat een flinke boete op dit zogeheten luxe verzuim.

"Die laatste weken op school doen de kinderen toch niets meer. Dan kunnen we toch net zo goed een paar dagen eerder naar de zon vertrekken? Die gedachte speelt met name in de hoofden van ouders met kinderen op de basisschool", zegt Theo Ruizenaar, leerplichtambtenaar in Rotterdam. Wat zijn antwoord zou zijn: "Het hele jaar benadruk je hoe belangrijk het is naar school te gaan en omdat je eerder met vakantie wilt, is dat niet meer van belang. Dat klopt toch niet? Wat geef je een kind zo mee? Mensen hebben veel moraal, totdat hun eigen portemonnee in beeld komt, als ze erachter komen dat het drie dagen voor de vakantie een stuk goedkoper vliegen is."

 

Misschien is er niet veel onderwijs meer, maar die rustige dagen aan het eind van het schooljaar moeten we niet onderschatten, zegt de leerplichtambtenaar. "Aan de start en aan het eind doen de leerlingen iets met zijn allen. Het is een groepsproces, samen naar de volgende klas of naar het voortgezet onderwijs. Wie eerder weggaat, ontneemt zijn kind die feestelijke afsluiting."

100 euro per kind per dag

Luxe verzuim, een paar dagen voor vakantie al vrij nemen, blijft een probleem. Uit de leerplichttelling van alle gemeenten van Nederland blijkt dat het percentage vrij stabiel is: ieder schooljaar maakt ongeveer 9 procent van de leerlingen en scholieren die school verzuimen zich schuldig aan luxe verzuim. In het schooljaar 2015-2016 ging het om ruim 6000 kinderen. In ruim 2000 gevallen is een proces verbaal opgemaakt.

Hoge boetes of gevangenis

Luxe verzuim kan bestraft worden met een boete: 100 euro per kind per dag. Het maximum voor de eerste week staat op 600 euro per gezin. Bij luxe verzuim van langer dan twee weken moeten ouders voor de rechter verschijnen. 

Ouders die opnieuw of steeds weer de fout gaan, kunnen strenger worden aangepakt. De boetes kunnen twee keer zo hoog zijn, en er kan zelfs een voorwaardelijke gevangenisstraf worden opgelegd.

Kijken of het kind echt ziek is

Als er twijfel is of een kind echt ziek is en de school krijgt de ouders niet te pakken, wordt de hulp van Theo Ruizenaar ingeroepen. "Dan gaan we contact zoeken en eventueel op huisbezoek om te kijken of het kind ziek thuiszit. Als het niet zo is, mogen ze het gaan uitleggen. Wij moeten onderzoeken of we een proces verbaal opmaken, het Openbaar Ministerie bepaalt daarna of het een boete wordt of dat de zaak voor de rechter wordt gebracht."

Soms wordt wel netjes om toestemming gevraagd. Zo wilden ouders laatst al een week voor de vakantie weg, omdat een van hen alleen op dat moment op vakantie kon. Ruizenaar: "Volgens de werkgeversverklaring stond die vakantietijd echt vast, maar ik wil dan ook weten waarom ze er tijdens de andere schoolvakanties in het jaar niet tussenuit konden."

Bekende smoezen

Inmiddels kent de leerplichtambtenaar de slechte smoezen wel. Zo had hij met een gezin te maken dat een aantal jaren op rij te laat terugkwam van vakantie. De reden (smoes): het lukt niet om op tijd de terugvlucht te regelen. "Dan doe je je taak gewoon niet goed als ouder. Je weet dat je kind naar school moet, dus kun je niet op het laatste moment een ticket zoeken om terug naar huis te gaan."

Natuurlijk, soms is het echt overmacht. Als er bijvoorbeeld vluchten zijn geannuleerd, er iemand ziek is geworden of iemand heeft een ongeluk gehad. Als het aantoonbaar is, zegt de leerplichtambtenaar, dan zal er geen proces verbaal worden opgemaakt. Maar mensen die vertellen over plotselinge files of bergpassen die waren afgesloten, komen daar minder makkelijk mee weg. "Dat is moeilijk verifieerbaar. Als het inderdaad niet kan, dan maak ik een proces verbaal op en bepaalt het OM wat er verder moet gebeuren. Luxe verzuim is geen misdrijf, maar wel een overtreding."

Kind leren liegen

Ruizenaar zou het vooral zijn kinderen niet aandoen. "Het is handig je kind een dag thuis te houden voor een lekker rustig dagje Efteling, maar dan kan je kind niet enthousiast op school vertellen over die nieuwe spannende attractie. Je wil toch je kind niet leren liegen?" 

Overigens is dit luxe verzuim maar een fractie van het werk van de leerplichtambtenaar. Met name rond de kerstdagen, de wintersporttijd en de zomervakantie is het even druk. Het grootste deel van zijn tijd besteedt Theo Ruizenaar aan de ernstige gevallen: kinderen die al maanden niet naar school gaan of langdurig thuiszitten.

Waarvoor mag je kind WEL en NIET van school wegblijven?

Een leerplichtige leerling mag nooit zomaar van school wegblijven, maar er zijn uitzonderingen waarvoor scholen zogeheten 'extra verlof' mogen geven. Dat zijn 'gewichtige omstandigheden' waar ouders of hun kinderen geen invloed op hebben.

Dus ouders, scholen mogen GEEN extra verlof geven voor:

 • goedkopere vakanties buiten de schoolvakanties
 • een familiebezoek in het buitenland
 • vliegtickets die al gekocht zijn
 • het probleem dat er geen tickets meer te koop zijn in de vakantieperiode
 • vakantiespreiding (dat niet iedereen in Nederland op zelfde moment vakantie heeft) 
 • het feit dat andere kinderen uit het gezin al vrij of nog vrij zijn
 • het eerder weg gaan of later terugkomen om verkeersdrukte te mijden

Maar scholen mogen WEL extra verlof geven voor:

 • een verhuizing (maximaal één schooldag)
 • bruiloften van naaste familie
 • ernstige ziekte bij naast familielid
 • overlijden van naast familielid
 • 25-, 40- of 50-jarig ambtsjubileum en het 12,5-, 25-, 40-, 50- en 60-jarig huwelijksjubileum van ouders, verzorgers of grootouders

Voor extra verlof tot en met tien schooldagen mag de schooldirecteur toestemming geven. Over langer verlof beslist de leerplichtambtenaar.

(Bron: Gemeente Rotterdam)

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore