Gezin

Van 08:30 tot 15:30 uur naar school is steeds minder gewoon

06 december 2016 01:29 Aangepast: 29 juli 2017 14:00
Archieffoto. Beeld © ANP

Les in de ochtend en de middag met een pauze ertussen. Op steeds meer scholen is dat verleden tijd. De helft van de scholen kiest inmiddels voor een rooster waarbij leerlingen 's middags eerder vrij zijn.

In die nieuwe roosters hebben de leerlingen langer les in de ochtend, met een korte middagpauze, en zijn ze aan het eind van de dag wat eerder vrij. Steeds meer scholen kiezen ervoor om de lestijden aan te passen.

Vier jaar geleden had nog ruim driekwart (77 procent) van de scholen een traditioneel rooster, nu is dat nog maar de helft.

Welk rooster dan wel?

  • 22 procent van de scholen heeft een continurooster: met vier gelijke dagen en de woensdagmiddag vrij
  • 16 procent van de scholen kiest voor vijf identieke schooldagen, waarbij leerlingen om half drie vrij zijn.

Vooral het rooster met vijf dezelfde dagen is de afgelopen twee jaar populair geworden. Het komende schooljaar laat nog eens 15 procent van de basisscholen de gebruikelijke lestijden los, blijkt uit onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek onder 400 directeuren van basisscholen.

ZIE OOK: Continurooster of lange pauze: wat is beter voor je kind?

De opkomst van de nieuwe roosters heeft vooral te maken met een gebrek aan overblijfouders. Die zijn voor scholen steeds moeilijker te vinden. Het afschaffen van de vrije woensdagmiddag zorgt voor een betere verdeling van de druk op de buitenschoolse opvang.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore