De vrolijke en kleurrijke decemberkalenders van de Nederlandse Loterij blijken een magneet voor kinderen. En dat zorgt voor problemen bij veel verkopers, die ze alleen aan volwassenen mogen verkopen.
Maar liefst een derde van de verkopers noemt de decemberkalender een problematisch punt bij het handhaven van de leeftijdsgrens. Dat blijk uit onderzoek van Joris van Hoof van de Universiteit van Twente dat komend jaar wordt gepubliceerd.
Veel verkopers van decemberkraskalenders zien dat niet de ouders, maar hun kinderen, de vakjes open krassen. Dat gebeurt vaak al in de winkel. Van Hoof: "Zij willen dan ingrijpen, maar vinden dat moeilijk omdat de ouders erbij staan. Ze zitten in een spagaat."
'Gemeen trucje'
De leeftijdsgrens van de kraskalenders is met 18 jaar gelijk aan die van overige krasloten."Er zitten slimme mechanismen in. Je grijpt aan het einde van de maand in ruim 90 procent van de gevallen nét naast een prijs. Dat is een gemeen trucje om erin te stoppen, want dit werkt verslavend", zegt Van Hoof, die voor zijn onderzoek zelf ook 500 kalenders open kraste.
Daarom pleit de onderzoeker voor een aanpassing van het ontwerp. "Deze kraskalenders moeten onomstotelijk niet aantrekkelijk worden voor kinderen. De kleurrijke kinderfiguurtjes en sneeuwmannetjes wekken de interesse van jonge kinderen. Ik merk dat ook bij mijn eigen dochter van 4 jaar."
Krasloten zijn big business
- De Nederlandse Loterij verkocht vorig jaar ruim 34 miljoen krasloten.
- Dat leverde een omzet op van ruim 80 miljoen euro.
- 18,3 miljoen euro daarvan is afkomstig van de decemberkalenders.
'Specifiek voor volwassenen'
De Nederlandse Loterij, de maker van de populaire decemberkalender, is niet doof voor de kritiek. "Al zijn de decemberkalenders specifiek voor volwassenen gemaakt, is dit een belangrijk signaal en daar moeten we naar luisteren", aldus de woordvoerder.
Het grootste kansspelbedrijf van Nederland zegt duidelijke afspraken te hebben gemaakt met verkopers. "Dat geldt voor zowel de verkoop van krasloten als het uitbetalen van prijzen. Dit product wordt niet gemaakt voor kinderen. Maar we gaan graag in gesprek met winkeliers die problemen signaleren."
Editie NL besteedde eerder aandacht aan kraslotverslaving:
Meer op rtlnieuws.nl:
'Voorkom nog meer verslaafden, haal krasloten weg bij de kassa'