Gezin

Kind hit op social media, wat zijn de gevolgen? 'Er waren nepaccounts van mij'

10 juli 2017 07:10 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
De laatste video van Lotte is meer dan 9 miljoen keer bekeken. In oktober wordt ze 18 en publiceert Lottes vader een nieuwe video. Beeld © Hofmeester/Youtube

Memes en virals duiken met grote regelmaat op, soms met hartverwarmende reacties. Maar wat betekent het voor een kind om op internet bekend te zijn? "Ik word overal herkend, laatst nog op de boot naar Texel", zegt Lotte Hofmeester. "Soms is het echt heel gek."

De inmiddels 17-jarige Lotte wordt door haar vader elke week gefilmd. Dat doet hij al sinds zij twee weken oud was. Compilaties van die video's zijn op YouTube wereldwijd miljoenen keren bekeken. "Dat zijn getallen, daar kun je je niks bij voorstellen", zegt Lotte. "Als ik op een festival ben, denk ik wel eens: hoeveel mensen hier hebben het filmpje gezien?"

ZIE OOK: Nooit spontane foto's van prinsesjes op social media

Leuk als je kind op een positieve manier viral gaat, maar er kleven wel risico's aan, zegt Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media. "De beelden blijven altijd opduiken. Als iemand jaren later gaat googelen op zo'n persoon, bijvoorbeeld voor een sollicitatie, komen die beelden altijd weer boven. Of iemand daar nu blij mee is of niet."

Video gejat

En dat is niet het enige. Het gevaar bestaat dat internetgebruikers aan de haal gaan met de viral foto of video van een kind. Zo hebben YouTubers video's van Lotte gejat en op hun eigen kanaal gezet.

Een van de filmpjes van Lotte die viral ging

Pardoen wijst op wat er met de foto van het jongetje Freek (gefingeerde naam) is gebeurd. Zijn ouders hadden zijn foto als profielfoto destijds op Hyves gezet. Die foto werd gebruikt voor memes, zonder dat de ouders daar weet van hadden. "Die foto duikt voortdurend weer op", zegt Pardoen. 

Een ander risico is dat een foto wordt gedownload en wordt gebruikt als profielfoto van een nepaccount op social media. "Dat was bij Freek ook het geval", zegt Pardoen. "Elke keer werden accounts aangemaakt met zijn foto, de ouders moesten dat steeds opnieuw weer aankaarten bij Facebook en Twitter en dergelijke."

Gekke mensen

Ook Lotte heeft met dat bijltje gehakt. Onbekenden hadden met haar foto profielen op haar naam aangemaakt op Facebook en Instagram. "Een fanpage is grappig, maar zij deden alsof ik het was. Dan schreven ze dat ik ergens op vakantie was geweest. Ze maakten hun eigen verhalen over mij." Lotte rapporteerde die fake-accounts, nu zijn ze allemaal weg. "Het zijn gekke mensen die dat leuk vinden om te doen."

Pardoen vindt dat social media te weinig doen tegen misbruik van foto's van kinderen. "Facebook gebruikt software die kinderporno filtert en voorkomt dat foto's van beroemdheden worden misbruikt. Dat moeten ze ook doen met foto's van kinderen." 

Ouders waren wanhopig

De memes van Freek kregen wereldwijd fans en die kwamen op een gegeven moment achter zijn naam. Het gevolg was dat hij werd bestookt met vervelende en soms zelfs bedreigende berichten.

"Daardoor is het voor hem bijna onmogelijk om een eigen online identiteit op te bouwen", zegt Pardoen. "Zijn ouders waren zo wanhopig, dat ze hebben overwogen om een andere naam aan te nemen."

ZIE OOK: 700 likes op je eerste schooldag: als je moeder een instamom is

Ook Lotte krijgt uit de hele wereld reacties op haar video's. "Het is haast niet voor te stellen. Op plekken waar je zelf nooit bent geweest, hebben mensen jouw filmpje gezien." En tussen die reacties en mails zitten ook vervelende berichtjes.

"Mensen die om mijn nummer vragen of me willen volgen op Facebook. Of ze mailen 'ik wil je echt een keer ontmoeten'." Dat soort vragen krijgt Lotte van leeftijdgenootjes, maar ook van volwassen mannen.

Slotje op Instagram

Inmiddels heeft Lotte een slotje op haar Instagramaccount gezet vanwege de reacties die ze kreeg. "Er waren veel mensen van wie ik liever niet heb dat ze me volgen. Die wilden op de een of andere manier met me in contact komen."

Koning adviseert kinderen over social media: 'Denk na'

Ondanks de vervelende kanten vindt Lotte het heel leuk dat haar video's zo goed bekeken zijn. "Je staat met iets positiefs op internet. Het is gewoon een heel leuk filmpje, leuk dat zoiets de wereld over kan gaan. Als ik overall kijk, zie ik iets unieks. Soms vergeet ik dat het bijzonder is, omdat de filmpjes maken routine is geworden. Maar anderen zeggen 'hadden wij dat ook maar gedaan'."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`