Ga naar de inhoud
Gezin

Als vrouw je vriend ten huwelijk vragen? Dat is nog steeds een taboe

Beeld © iStock

Vraag je als vrouw je vriend ten huwelijk? Dan kun je rekenen op wisselende reacties. "Geweldig!", vindt de één. "Dan weet je gelijk wie de broek aan heeft", zegt de ander. Waarom reageren mensen er zo fel op?

De 23-jarige Vera ging voor haar vriend op de knieën, maar als het aan de mensen ligt die onder het artikel op Facebook reageerden, had ze dat beter niet kunnen doen. "Vreselijk, dan maar niet trouwen. Mooi niet dat ik als vrouw een man ten huwelijk vraag. Het wordt hier steeds gekker", is één van de reacties.

Het huwelijk als traditie

"Ik denk dat mensen er zo negatief op reageren omdat het huwelijk een soort traditie is", zegt aanzoeksplanner Jacqueline Veldkamp. Vroeger bracht de man het inkomen binnen en moest hij de vrouw onderhouden. Het was toen logisch dat de man zelf die vrouw uitkoos, en dat hij dus het aanzoek deed.

Ondertussen is dat niet meer zo. "Maar ik denk dat dit beeld van het huwelijk is blijven hangen. En veel vrouwen hebben een soort sprookjesbeeld van het huwelijk." Een grote jurk, een gigantische ring en een prachtige locatie. Maar daar hoort ook een spectaculair aanzoek bij. "En misschien willen we wel dat de man dat aanzoek doet, want dan voelen we ons een prinses."

De man ruimte geven

Vivian ter Huurne, die psychologie studeerde en nu weddingplanner is, denkt dat vrouwen ook graag willen dat de man het aanzoek doet omdat ze dan zeker weten dat de man echt wil trouwen. "Vrouwen willen vaak liever trouwen dan mannen", zegt ze. "Dus door de man het aanzoek te laten doen, geef je hem wat ruimte om zelf de keuze te maken."

"Maar misschien zoeken vrouwen ook veiligheid en geborgenheid bij hun man, ze willen dat hij sterk is. Het huwelijksaanzoek is niet het aanzoek tot de bruiloft, maar tot een leven lang samen zijn. Door een man dat aanzoek te laten doen, laat hij zien dat hij lef heeft en dat hij voor je kan zorgen. Dat vinden veel vrouwen fijn."

Sterke meningen

En waarom iedereen er zo'n sterke mening over heeft als iemand afwijkt van de traditie? "Ik denk dat dat komt doordat bijna iedereen ooit trouwt of al getrouwd is", zegt Veldkamp. "De aanloop naar een huwelijk is heel intensief en er komt veel emotie bij kijken. Mensen die dat hebben meegemaakt, hebben een bepaald beeld van een huwelijk, en vinden misschien dat een huwelijk zo moet zijn. En mensen zijn niet bang om dat te zeggen."