Gezin

'Wees alert, ook een kwispelende hond kan heel gevaarlijk zijn'

17 januari 2017 12:20 Aangepast: 17 januari 2017 17:58
Archieffoto. Beeld © Getty Images

Het was afgelopen weekend weer raak: vechthonden vielen hun baas aan. Zijn vrouw zag zelfs geen andere uitkomst dan haar eigen honden doodschieten. De schrik slaat je om het hart: wat als jij in de buurt woont van zulke honden? Hoe herken je agressief gedrag bij honden en wat doe je in zo’n geval?

"Mensen zijn slecht in staat het gedrag van honden te lezen", vertelt Joanne van der Borg. Ze is gedragsbioloog aan de Wageningen Universiteit en gespecialiseerd in (probleem)gedrag van honden.

"Ze denken vaak: hij kwispelt, dus dan is-ie vrolijk. Maar als het een heel snelle kwispel is, is dat uit opwinding. Dan is die hond allesbehalve vrolijk. En als hij je dan ook nog aanstaart met zo’n strakke blik en daarbij verstart, een gerichte focus op jouw hond of je kind, dan is het al bijna te laat."

Signalen

Op die signalen moet je niet alleen alert zijn bij vechthonden. Van der Borg: "Er zijn nog wel meer honden die agressie vertonen. Het gaat dus niet om een bepaald ras, maar echt om gedrag."

Een ander punt waarbij volgens Van der Borg de alarmbellen moeten afgaan, is als de staart van de hond omhoog staat. "En als al z’n haren opzetten op z’n rug, ook een teken van opwinding. En natuurlijk als hij gaat grommen en z’n tanden laat zien."

'Til je kind op'

Al laten echte vechthonden dat dreiggedrag vaak niet zien, zegt Van der Borg. "Ze komen wel met hoge snelheid op je af. Als dat gebeurt, til dan als de wiedeweerga je kind of hond op, scherm hem af en beweeg niet meer. Zorg ervoor dat de hond en het potentiële slachtoffer geen oogcontact meer hebben."

Van der Borg vindt het lastig om over vechthonden te praten. "Ik voel al helemaal de reacties aankomen van mensen met zo’n type hond. Die gaan zeggen dat golden retrievers en teckels vaker bijten."

Vastpakken en niet meer loslaten

Dat klopt niet, zegt Van der Borg. En bovendien is de schade die vechthonden aanrichten vele malen groter. "Dat komt doordat ze vastpakken, vasthouden, niet meer loslaten en beginnen te schudden en te scheuren. En daar krijg je verschrikkelijke wonden van. Andere honden doen dat niet."

Wat je het beste kunt doen wanneer je een hond niet vertrouwt, is afstand houden, zegt Van der Borg. "Niet op een rare manier, maar gewoon even je loop inhouden, de hond voorbij laten gaan, niet weghollen. Geef hem de ruimte." 

Vechthonden

  • Bij vechthonden gaat het onder andere om de staffordshire terriër, de Amerikaanse staffordshire terriër, de American bulldog en de Engelse bullterriër.
  • Het zijn vaak kruisingen, geen raszuivere soorten. Sinds 1 januari 2009 hoeven dit soort honden niet meer standaard gemuilkorfd te zijn.
  • Van der Borg: "Maar als baas ben je wel verplicht om een gevaarlijk dier te allen tijde onder je hoede te houden en om ervoor te zorgen dat -ie geen schade aanricht. Zodra je hond wel wat doet, dan wordt die in beslag genomen en ben jij als baas strafbaar."

Meer op rtlnieuws.nl:
Twee vechthonden doodgeschoten na ernstig verwonden eigenaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore