Gezin

Meisjes van 6 denken dat heel slim zijn iets voor jongens is

27 januari 2017 16:51 Aangepast: 27 januari 2017 20:35
Archieffoto. Beeld © ANP

Heel erg slim zijn, dat is typisch een eigenschap voor jongens en mannen. Die stereotype gedachte zit er bij meisjes al op jonge leeftijd ingebakken, blijkt uit nieuw onderzoek. Volgens pedagoog Mariëlle Beckers ligt het probleem (en de oplossing) in onze manier van opvoeden.

Meisjes van 6 jaar oud denken al dat mannen vaker briljant en hoogbegaafd zijn dan vrouwen, ontdekten Amerikaanse onderzoekers. Meisjes geloven bovendien dat als zij goede cijfers halen op school dat niet te maken heeft met aangeboren talent. Jongens denken dat wel.

Wiskunde

Het onderzoek laat zien hoe kinderen op heel jonge leeftijd al genderstereotype gedachten kunnen hebben en dat zij daardoor beïnvloed worden. Omdat die gedachten al zo jong de kop opsteken, kunnen ze de onderwijskeuzes van jongens en meisjes beïnvloeden, zeggen de wetenschappers.

De onderzoekers hebben niet onderzocht hoe de kinderen aan deze gedachten komen. Maar hoogleraar psychologie Christia Spears Brown zegt in The Guardian dat de bevindingen aansluiten bij ander onderzoek. Daarin werd aangetoond dat ouders en leraren goede cijfers voor wiskunde bij meisjes aan hun harde werken toeschrijven en bij jongens aan hun talent.

Sylvie Meis

Ook pedagoog Mariëlle Beckers is ervan overtuigd dat die zelfonderschatting bij meisjes het resultaat is van onze rolbevestigende manier van opvoeden. Soms gaat het heel impliciet en hebben we niet eens door dat we het doen, zegt Beckers.

"Kinderen krijgen heel veel mee. Ook die onvriendelijke opmerking die je maakt over Sylvie Meis als je Shownieuws zit te kijken. Dat ze er mooi uitziet, maar dat dat ook meteen alles is. Kinderen krijgen die boodschap mee."

Beckers ziet om zich heen dat het gelukkig wel aan het veranderen is. "Barbies zijn bijvoorbeeld niet alleen maar stewardess of model maar nu ook wetenschapper. Maar er is nog een wereld te winnen. In Nederland werken veel meer mannen dan vrouwen. Op rompertjes voor jongens staat 'stoer' en bij meisjes staat er 'lief'. Dat krijgen kinderen ook mee."

400 kinderen getest

Voor het Amerikaanse onderzoek zijn testen gedaan met 400 kinderen. Meisjes van 5 jaar oud denken net als jongens van die leeftijd bij heel slimme mensen nog aan iemand van hun eigen geslacht. Maar meisjes van 6 of 7 jaar oud deden dat al minder. De 6-jarige jongens bestempelden in 65 procent van de gevallen iemand van hun eigen geslacht als 'echt heel slim'. Bij meisjes gebeurde dat veel minder: in maar 48 procent van de gevallen.

Wat kun je als ouder doen om je kinderen zo min mogelijk te beïnvloeden?

De tips van pedagoog Mariëlle Beckers:

  • Laat jongens en meisjes van jongs af aan samen spelen.
  • Kijk goed naar je kind. Als kinderen ouder zijn, krijgen ze te maken met groepsdruk. Zeg dat je in plaats van altijd een glitterfeestje ook een Freek-Vonkfeestje kunt organiseren. Maak duidelijk dat er een keus is.
  • Probeer jongens en meisjes wat neutraler te behandelen. Het is niet zo dat een jongen automatisch van voetbal houdt. Beckers: "Ik zie dat sommige jongens klem komen. Dat ze niet willen voetballen, maar ook niet mogen meedoen met de meisjes op het schoolplein." 
`