Gezin

Van wegkwijnkonijn tot smetvreespoes: dit doen we fout met onze huisdieren

01 februari 2017 16:43 Aangepast: 04 oktober 2017 15:58
Een kwispelende hond is niet altijd een blije hond, waarschuwt het LICG. Beeld © iStock

Dat chocolade gevaarlijk is voor honden en dat katten niet tegen gewone melk kunnen, weten de meeste mensen wel. Maar dat je vogels nooit in de keuken moet houden en dat zaagsel in het hok schadelijk is voor knaagdieren, is minder bekend.

Dit jaar is het vanaf 1 juli in ons land verboden om een bruine beer, bosbuffel of civetkat (en nog 150 soorten) als huisdier te houden. Dat we met deze exotische exemplaren niet goed overweg kunnen, is niet zo verrassend. Maar ook met veel voorkomende huisdieren gaat nogal eens wat mis. De meest gemaakte fouten bij honden, katten, knaagdieren, vissen, vogels en reptielen op een rij.

Honden

 1. Dat chocolade giftig is voor honden, weten veel mensen wel. Minder bekend is dat ook druiven en rozijnen gevaarlijk zijn. "Het is heel slecht voor de nieren", zegt Saskia Ober van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG). "Eén druifje kan weinig kwaad, maar een hele tros is zeker voor kleine hondjes schadelijk."
   
 2. Pas ook op met medicatie, waarschuwt Ober. "Mensenmedicatie kun je niet zomaar aan een hond geven. Een hond kan helemaal niet tegen een paracetamolletje. Hetzelfde geldt trouwens voor medicatie voor andere dieren. Anti-vlooienmiddel voor een hond kan bijvoorbeeld giftig zijn voor een kat."
   
 3. Bij honden gaan mensen verder vooral de mist in bij de aanschaf, zegt Ober. "Je ziet vaak dat mensen ondoordacht een hond aanschaffen. Dan zien ze een schattig beestje op Marktplaats, gaan ze even een kijkje nemen en dan zijn ze verkocht. Vaak komen ze zo bij malafide fokkers of handelaars terecht en halen ze een hond in huis die niet goed gevaccineerd, niet gesocialiseerd en bangig is." 
   
 4. In de communicatie gaat het ook nogal eens mis. "Als een hond kwispelt, wil dat niet per se zeggen dat hij blij is. Het kan een teken van opwinding zijn, ook over iets wat hem helemaal niet zint. Als je hond een stijve staart heeft die rechtop staat, kan het best zo zijn dat hij op het punt staat om aan te vallen. Vaak geven honden veel signalen voordat ze beginnen te grommen. De kop wegdraaien is al een teken."
Thumbnail

Vul een kattenbak nooit met geurige korrels, want daar moeten katten niets van hebben.

Katten

 1. Katten maak je niet blij met een schaaltje (koe)melk. Ze vinden het wel lekker, maar kunnen het niet goed verteren. Dat leidt tot diarree. Dat geldt trouwens voor bijna alle zoogdieren, zegt Ober.
    
 2. Plast je poes naast de kattenbak? Ga er dan niet gelijk vanuit dat ze dat expres doet of niet zindelijk is. Vaak heeft dit gedrag een medische oorzaak. "De kat kan last hebben van blaasgruis of een blaasontsteking", zegt Ober. Dan is het zaak om naar de dierenarts te gaan.
   
 3. Een andere optie is dat de bak je kat niet zint. "Mensen hebben de neiging de kattenbak te vullen met korrels met lekkere luchtjes, zoals citroen. Daar houden katten helemaal niet van." Ook op drukke plekken waar ze zich niet veilig voelen, doen katten liever niet hun behoefte, net zo min als op een 'vieze wc'. "Als mens denk je dan ook: ik ga wel ergens anders. Je moet een kattenbak dagelijks goed schoonmaken, zorg in elk geval dat er geen drolletjes in blijven liggen." Tip van Ober: zorg altijd dat er één kattenbak meer is dan het aantal katten dat je hebt. "Dan kunnen ze kiezen welke plek of model ze prettiger vinden."
   
 4. Vlooien zijn er alleen in de zomer? Een hardnekkig misverstand, zegt Ober. "Juist in de winter komen de eitjes uit, dus je moet je huisdieren het hele jaar rond behandelen tegen vlooien."
   
 5. Krabben is voor katten een manier om hun territorium af te bakenen. Een krabpaal kan dus nuttig zijn. Maar een lage krabpaal midden in de huiskamer heeft volgens Ober weinig zin. "Ze willen zich kunnen uitstrekken en vooral in hoeken hun plek markeren. Anders denken ze: ik neem de bank wel."
Thumbnail

Eenzame konijnen kwijnen weg. Houd ze nooit alleen in een hok.

Knaagdieren en konijnen

 1. Konijnen zijn groepsdieren, dus houd ze nooit in hun eentje. "Dan kwijnen ze echt weg", zegt Ober. "Veel mensen denk ten onrechte dat konijnen saaie beesten zijn. Maar dat worden ze vanzelf als je ze eenzaam in een hokje zet. Als je een hond z'n leven lang in een bench zet, wordt het ook een saai beest. Laat een konijn lekker door je huiskamer lopen met een soortgenootje, dan zul je een heel andere kant zien."
   
 2. Neem je twee konijnen, zorg er dan wel voor dat het niet twee mannetjes zijn. "Dat gaat vaak niet goed." Twee vrouwtjes of een mannetje en een vrouwtje (mits gecastreerd/gesteriliseerd) zijn wel geschikte combinaties. Maar zet ze nooit zomaar bij elkaar in een hok. "Ze moeten eerst aan elkaar wennen. Dat kan je bijvoorbeeld begeleiden door eerst twee hokken tegen elkaar te zetten, zodat ze elkaars geur alvast kunnen ruiken. Koppelen is een proces. Het gaat niet altijd goed. Soms klikt het gewoon niet. Net als bij mensen. Dan zit er niets anders op dan een van de twee konijnen terug te brengen."
   
 3. Zaagsel op de bodem van een hok leggen, kan schadelijk zijn voor knaagdieren. "Vooral bij zaagsel van naaldhout zijn er aanwijzingen dat er giftige dampen kunnen vrijkomen die de luchtwegen aantasten. Ook is het vaak stoffig, daarom is het voor veel dieren niet geschikt. Ratten en muizen hebben heel gevoelige luchtwegen, die moet je niet op zaagsel houden."
   
 4. Konijnen, cavia's en chinchilla's zijn heel gevoelig voor verkeerde voeding. "Ze hebben veel vezels nodig. Je kunt van die zakken kopen met gemengde voeding met kleurtjes en brokjes, maar dat is niet goed. De dieren pikken de lekkerste dingetjes eruit en laten de staafjes liggen, terwijl daar juist de voedingsstoffen in zitten." Beter is het om vezelrijke brokjes te kopen die allemaal hetzelfde zijn. En gewoon hooi: dat is het basisvoedsel voor deze dieren.
   
 5. Knaagstenen, bedoeld om aan te knabbelen, zijn niet goed. "Die bevatten te veel kalk en veroorzaken blaasontsteking en blaasgruis."
Thumbnail

Reptielen krijgen vaak niet de juiste voeding.

Reptielen & amfibieën

 1. Deze dieren vereisen wat meer technische kennis en onderhoud. "Hier komt wat meer bij kijken, je moet je er voor aanschaf echt een beetje in verdiepen. Wat voor temperatuur heeft-ie nodig? Wat voor soort terrarium? Bij welke luchtvochtigheid gedijt je dier het beste? Laat je goed informeren bij een reptielenvereniging en in een terrariumspeciaalzaak voordat je zo'n dier in huis haalt."
   
 2. Vaak krijgen reptielen niet de juiste voeding, waardoor ze te weinig kalk en vitamine D binnen krijgen. "Dan zie je dat ze last krijgen van botontkalking en vergroeiingen. Dat is echt iets om op te letten."
   
 3. Reptielen maken ook vitamine D aan onder invloed van UV-licht, maar UV-lampen gaan niet heel lang mee. "Controleer regelmatig of die lampen vervangen moeten worden, want die worden steeds zwakker."
Thumbnail

Vogels en anti-aanbaklagen gaan niet goed samen.

Vogels

 1. Dat vogels en teflon anti-aanbaklagen niet goed samen gaan, werd onlangs pijnlijk duidelijk voor een parkietenhoudster. Zet je vogel dan ook nooit in de keuken. "Vogels zijn heel gevoelig voor dampen die vrijkomen bij het koken. Niet voor niets namen ze vroegen kanaries mee in de kolenmijnen." 
   
 2. Vaak worden vogels in veel te kleine kooien gestopt. "Of in kooien die vooral hoog zijn. Daar hebben alleen klauteraars wat aan, de meeste vogels vliegen van links naar rechts. Je kunt ze dus veel beter in een lange, brede kooi houden. Dat is ook hard nodig om ze in goede conditie te houden."
   
 3. Vogels als papegaaien krijgen nog vaak verkeerd voer. "In zakken papegaaienvoer zitten soms vooral zonnebloempitten, maar dat is veel te vet voor ze en het bevat lang niet genoeg voedingsstoffen. Na verloop van tijd krijgen ze leverklachten als ze op dat soort zaden leven."
   
 4. In de natuur zijn vogels vaak een paar uur per dag bezig om voedsel te zoeken. Probeer ze ook thuis iets te doen te geven om hun voer te bemachtigen. "Anders raken ze verveeld en gaan ze bijvoorbeeld hun eigen veren plukken."
   
 5. Papegaaien zouden net als konijnen niet in hun eentje moeten zitten. "Ze hebben veel aandacht nodig."
Thumbnail

Een goudvis kan wel 15 jaar oud worden, maar niet in een kom.

Vissen

 1. Goudvissen in een kom zie je gelukkig steeds minder vaak, zegt Ober. Want dat is je reinste marteling. "Een standaard goudvis kan zeker 20 centimeter lang worden en de gemiddelde kom is hooguit 30 centimeter in doorsnede. Daar kan een goudvis niet in groeien. Mensen zijn vaak al heel trots als hun goudvis twee jaar meegaat, maar die beestjes kunnen wel 15 jaar worden. Als ze de ruimte hebben, in een mooie vijver of een groot aquarium."
   
 2. Zorg voor schuilplaatsen voor de vis. "Zonder plantjes en dergelijke kunnen ze zich nergens terugtrekken. Ze zien overal beweging en dat is heel bedreigend, dat veroorzaakt veel stress."
   
 3. Vergeet niet een filter in je aquarium te plaatsen en ververs het water regelmatig. "Anders vergiftigt de vis zichzelf."
   
 4. Koop je nieuwe vissen voor in een aquarium waar al andere vissen in zitten, laat je nieuwe aanwinsten dan eerst een paar weken in een aparte bak staan. Zo kun je zien of ze niet toevallig iets onder de leden hebben waarmee ze alle andere vissen besmetten.
   
 5. Rome is niet op één dag gebouwd, en een nieuw aquarium zou dat ook niet moeten zijn. "Om het filter helemaal op gang te laten komen, moet je 'm eerst een tijdje leeg laten draaien. En dan moet het aquarium nog goed op temperatuur komen. Begin vervolgens eerst met een paar visjes, niet meteen met een heleboel. Dan moet het filter namelijk in één klap heel veel afvalstoffen verwerken.

Voor elk huisdier geldt volgens het LICG: bezint eer je eraan begint. "Mensen denken soms langer na over het aanschaffen van keukenapparatuur dan over een huisdier, terwijl je daar toch jaren mee samen leeft. Een dier zou nooit een impulsaankoop moeten zijn. Verdiep je van tevoren in wat een dier nodig heeft en bedenk of je dat ook kunt bieden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore