Ga naar de inhoud
Weer naar school

De eerste schoolweek: 'Zij vindt het geweldig, mijn moederhart is gebroken'

De eerste schooldag op basisschool De Globetrotter. Beeld © ANP

Sommige kinderen hebben nu hun allereerste schoolweek achter de rug. Dat is niet alleen voor de kinderen een grote verandering, maar ook voor hun ouders. Waar veel ouders het 'verschrikkelijk' lijken te vinden, ging bij de ander de vlag bijna uit.

Daar ging ze vorige maandagochtend. Broodtrommel in haar rugtas, op naar haar eerste schooldag. "Ze was er zó aan toe, maar ik was die ochtend al om vijf uur wakker. Knoop in mijn maag en een gebroken moederhart", vertelt Marie-Louise Heijdra.

'Altijd samen, nu alleen'

"Vier jaar lang heb ik mijn kleine meisje om mij heen gehad. We waren altijd samen en nu ben ik alleen." Diezelfde dag heeft Marie-Louise een vriendin gebeld, 'voor een bakje koffie en om even te kletsen'. Woensdag is ze haar huis maar gaan poetsen. Lachend: "Het is serieus nog nooit zo schoon geweest." 

Marie-Louise werkt drie dagen in de week als vorkheftruckchauffeur. Op die dagen was haar dochter Quinty altijd bij één van de grootouders. "Daar had ik geen moeite mee, dan was ze bij familie. Nu geef je je kind uit handen aan iemand met wie je nog geen band hebt. En Quinty moet de juf ook leren kennen."

Thumbnail
De man van Marie-Louise met Quinty op haar allereerste schooldag. (Eigen foto)

Haar dochter vindt het naar school gaan één groot feest. "Ze wilde woensdagmiddag niet eens mee naar huis, ze wilde naar de buitenschoolse opvang." Lachend "Ik vind deze overgang echt zoveel heftiger dan mijn dochter."

Van tevoren had Marie-Louise niet gedacht dat ze 'zo'n emo-trutje zou zijn'. "Misschien omdat ze ons enige kindje is en er vanwege medische redenen waarschijnlijk nooit een broertje of zusje komt. Ik moet nu iets anders gaan doen als ze naar school is. Beetje hangen, schoonmaken of misschien ga ik wel sporten."

Missen

Ze is niet de enige die moet wennen aan het leven met een kind op de basisschool, blijkt uit talloze reacties op onze Facebook-oproep. Voor veel ouders blijkt die eerste schooldag een moeilijk moment.

Zo schrijft Susanne van Nes: "'Ga maar weg', zei mijn dochter. Ik ben groot en kan dit wel alleen.' Mijn moederhart brak een beetje....., maar ik mocht echt niet mee naar binnen want dat is kinderachtig."

Voor Francis Thoma was de nacht voorafgaand aan de eerste schooldag een heel korte. "Ik sliep pas na 2.00 uur..... en om 6.30 uur was ik alweer klaar wakker." Haar oudste is deze week voor het eerst naar school geweest. "Na vier jaar fulltime thuis met hem zijn, is dit een enorme stap voor mij. Ik heb mijn jongste nog thuis maar ik ga mijn grote knul zo missen. Gelukkig heeft hij er zelf zin in."

Thumbnail
Het zoontje van Belinda had er nog niet echt zin in en verstopte zich achter zijn moeder. (Foto: Eigen foto)

Ook Belinda van der Linden was maandag al om vijf uur 's ochtends wakker en bracht haar zoontje 'met lood in de schoenen' weg. "Als ik het woord school zeg dan is het al van 'neeeeeeee, nooit'."  

Opeens tijd voor winkelen en Netflix

Maar in huize Mattemaker-Houwing ging de vlag bijna uit van vreugde. De jongste van ​Messalina en haar man is nu ook naar school. "Mijn man is altijd op maandag vrij en is na het wegbrengen van de kinderen zijn bed weer ingedoken."

Woensdag had Messalina, die net als haar man vier dagen in de week werkt, zelf opeens tot 14.00 uur haar handen vrij. "Nou, ik deed de moonwalk de school uit hoor en heb al mijn vrije uren tot en met 2018 al ingevuld hoor", grapt ze.

Thumbnail
Tess, bij het afscheide van het kinderdagverblijf, met broer Justin. (Eigen foto)

Haar eerste vrije ochtend is goed bevallen. "Ik heb in alle rust een kop koffie gedronken en het nieuws gekeken. Daarna ben ik gaan stofzuigen, opruimen en gaan winkelen." Het was wel even wennen op de fiets zo zonder kinderen. "Ik dacht even, wat gek, ik mis iets en toen dacht ik: heerlijk tijd voor mijzelf."

'Rust na drukke jaren'

"Misschien ga ik nu wel elke woensdagochtend paardrijden in de bossen in plaats van 's avonds. En als ik een keer moe of brak ben, ga ik lekker in bed liggen of Netflixen. Het is gewoon fijn dat dit soort momenten voor jezelf, na al die drukke jaren, er soms zijn." 

Zoon Justin (8) en dochter Tess (4) gaan met veel plezier naar school. "Het is een fijne school, waar ze zich verder kunnen ontwikkelen, leren en groeien. Het zijn individuen en wij als ouders mogen ze daar bij begeleiden. Het naar school gaan hoort er gewoon bij." 

Afscheid nemen en loslaten

Een kind dat voor het eerst naar school gaat is 'big time loslaten voor ouders', zegt opvoedkundige Mariëlle Beckers van Buro Bloei,  een advies- en begeleidingspraktijk voor alle kinderen. "Ineens gaan ze vijf dagen in de week naar school, waar ze een eigen leven gaan leiden. Een leven buiten jou als ouder of verzorgende om. Ze worden groter." Voor het ene kind is de overgang moeilijker dan het andere. Wie al een broer of zus op school heeft, heeft vaak minder moeite met afscheid nemen. Voor ouders kan het ook lastig zijn, maar volgens Beckers, kunnen zij er maar het beste luchtig in staan. "Je moet een kind het vertrouwen geven 'het is goed dat je hier bent, dit is een veilige en leuke plek'."

Ouders die er zelf een ding van maken, kunnen hun kinderen onzeker maken. "Ik observeer vaak klassen en je ziet dat de ene ouder gewoon heel duidelijk is in het afscheid nemen. Een kus, even zwaaien en dan weg. Andere blijven weer terugkomen voor nog een laatste kus of een knuffel en dan nog een. Een kind dat voor het eerst naar school gaat, hoeft volgens Beckers niet eindeloos voorbereid te worden. "Als je ruim van te voren al begint met 'over zoveel weken ga je naar school' en dat elke dag herhaalt dan maak je het groter dan het is en kan dat juist angst oproepen. Je kunt beter een week van te voren beginnen en dan samen een broodtrommel of rugtas kopen."

En wat doe je met kinderen die zich het liefst achter de rug van papa of mama verstoppen? "Ga dan mee in de ervaring van de leerkracht. Die heeft hier ervaring mee. Spreek duidelijk af: een kus en zwaaien en dan is papa of mama weg. Na een paar dagen is het routine. Het komt bijna niet voor dat kinderen weken achtereen huilen bij het afscheid.  Als opvoeder kun je er vanuit gaan dat als het niet goed, dat je echt wel gebeld wordt." 

Liefste meesters en juffen

Juf Maike heeft speciaal voor alle ouders een blog geschreven over de eerste schooldag, zo tipt Lisette Nijhof. Het is een hart onder de riem voor alle ouders die moeten wennen aan de nieuwe situatie: Ze schrijft: "De eerste schooldag van je kind. Wat eng en spannend! Je bent geheid zenuwachtiger dan je kind."

"We begrijpen je. Echt. Ook als we zelf geen kinderen hebben kunnen we het ons voorstellen hoe het is om je fantastische bloedje af te geven aan die vreemde mevrouw of meneer. Voor vijf dagen in de week. (..) Het komt goed. Die vreemde mevrouwen en meneren zijn namelijk de liefste juffen en meesters die er zijn."

Oproep: Heb jij moeite met het betalen van de vrijwillige ouderbijdrage?