Gezin

Brits onderzoek: kinderen maken zich de hele dag zorgen

06 februari 2017 13:10 Aangepast: 06 februari 2017 13:29
In het onderzoek zegt 30 procent van de kinderen dat als ze eenmaal beginnen te piekeren, ze daar niet meer mee kunnen stoppen (Archieffoto) Beeld © iStock

Bijna tweederde van de kinderen in de leeftijd van tien en elf jaar maakt zich de hele tijd zorgen. Ze zijn bang dat het niet goed gaat met hun vrienden of familie, en zijn bezorgd om hun eigen prestaties op school.

Dit blijkt uit een nieuw Brits onderzoek onder 700 kinderen op twintig verschillende scholen. In het onderzoek werden kinderen gevraagd hoe vaak ze zich zorgen maakten om bepaalde dingen en hoe ze hier mee omgaan.

Niet kunnen stoppen met piekeren

In het onderzoek zegt 30 procent van de kinderen dat als ze eenmaal beginnen te piekeren, ze daar niet meer mee kunnen stoppen. Ook zegt 40 procent van de kinderen dat hun schoolwerk daar dan weer onder lijdt.

In het Britse onderzoek is een duidelijk verschil te zien tussen jongens en meisjes. Zo zijn meisjes (36 procent) vaker bang dat ze gepest zullen worden dan jongens (22 procent). Ook maken meisjes zich meer zorgen over hun uiterlijk.

Luisteren en 'aardig zijn' 

Op de vraag wat volwassenen kunnen doen om te helpen antwoordde 80 procent dat het belangrijk is dat er naar hen geluisterd wordt en dat ze graag willen dat volwassenen ‘aardig zijn’.

ZIE OOK: Minder ruzie en sociale behendigheid: huisdieren zijn goed voor kinderen 

In Nederland doet TNO op dit moment onderzoek naar de gezondheid en het welzijn van kinderen in groep 3 en 4. Want hoewel Nederlandse kinderen tot de gelukkigste kinderen ter wereld behoren, geldt dat niet voor ieder kind op ieder moment.

Welzijn van kinderen onder druk

TNO wil weten in wat voor situaties het welzijn van kinderen onder druk komt te staan. 'Denkt u bijvoorbeeld aan een situatie dat een gezin verhuist, er sprake is van baanverlies van één van de kostwinners, scheiding van ouders, een kind dat gepest wordt, of bijvoorbeeld langdurige ziekte of overlijden van een gezinslid', zo valt op hun site te lezen.

Begin dit jaar vroeg RTL Nieuws in het kader van de Geluksweek aan Nederlandse kinderen waar ze wel gelukkig van worden. In het filmpje hieronder zie je wat ze antwoordden:

 

`