Gezin

Aantal fouten bij behandeling vruchtbaarheid neemt toe

11 februari 2017 19:12 Aangepast: 11 februari 2017 19:35
Beeld © ANP

Vruchtbaarheidsbehandelingen zijn in Nederland over het algemeen veilig, maar toch gaat het af en toe mis. Afgelopen december bleek het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) fouten te hebben gemaakt met zaad van potentiële vaders. Nu blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws dat het vaker fout gaat.

Jaarlijks worden zo'n 50.000 behandelingen uitgevoerd. In minder dan 1 procent van deze behandelingen gaat iets mis. Hiermee horen vruchtbaarheidsbehandelingen bij de veiligste medische behandelingen in Nederland, maar het aantal gemelde fouten neemt de laatste jaren wel toe. Van 29 in 2008 naar 72 in 2015, blijkt uit rapporten van TRIP, waar fouten op het gebied van vruchtbaarheidsbehandelingen worden gemeld. 

Thumbnail

ZIE OOK: Blunder bij ivf-lab: mogelijk vrouwen bevrucht met zaad verkeerde man

De meeste meldingen gaan over 'verlies van embryo's'. Dit komt bijvoorbeeld doordat ziekenhuismedewerkers een schaaltje met een embryo per ongeluk laten vallen. In sommige gevallen kunnen de gevolgen veel groter zijn. Zo leverde een koerier bijvoorbeeld zijn eigen zaad af, in plaats van het zaad van de potentiële vader. Als het niet ontdekt was, zou de koerier de vader van het kind zijn geweest.

Verkeerde embryo

Ook is het weleens voorgekomen dat er bij een vrouw een verkeerd embryo werd ingebracht. Pas na terugplaatsing werd dit ontdekt. De vrouw kreeg vervolgens medicatie om de zwangerschap af te breken.

Ook Wendy Versteegh maakte een embryo-verwisseling mee. Bij toeval werd bij haar vlak voor terugplaatsing ontdekt dat er een embryo was ontdooid van een ander stel met bijna precies dezelfde achternaam. Bekijk haar verhaal:

Patiëntenvereniging Freya schrikt van de gemaakte fouten. "Ook al doen we het in Nederland op gebied van vruchtbaarheidsbehandelingen heel goed en gaat er relatief weinig mis, de kans op verwisseling moet gewoon nul zijn. Op het moment dat er sprake is van verwisseling, zijn de gevolgen echt enorm verstrekkend. Dat betekent dat er een kind wordt geboren bij de niet beoogde ouders en dat mag niet gebeuren."

Het kan en moet beter, vindt de organisatie. Om deze reden moeten ziekenhuizen en vruchtbaarheidsklinieken fouten blijven melden. "Transparantie zorgt voor ruimte voor verbetering. Op die manier kun je niet alleen leren van eigen fouten, maar ook van elkaar. Fouten met vruchtbaarheidsbehandelingen kunnen nu eenmaal verstrekkende gevolgen hebben."

Bekijk hoe het er achter de schermen bij een ivf-kliniek aan toe gaat:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore