Ga naar de inhoud
Gezin

Mannen en vrouwen hebben een totaal ander idee van vriendschap

Beeld © iStock

Vriendschap tussen mannen en vrouwen? Lastig, zeggen Britse onderzoekers. Mannen en vrouwen hebben namelijk een fundamenteel ander beeld van wat vriendschap is.

Vrouwen willen praten, mannen willen dingen doen. Dat is kortweg de conclusie van het onderzoek van de universiteit van Oxford. Vrouwen blijven daarom bevriend met mensen die de tijd nemen om met hen te praten, terwijl een mannenvriendschap een lang leven beschoren is als ze samen iets kunnen ondernemen.

Korte vriendschappen

De onderzoekers volgden een groep middelbare scholieren en keken wat er met hun vriendschappen gebeurden als ze gingen studeren of een baan kregen. Wat hen verbaasde, was de duur van de vriendschappen. "Elke zes maanden was 40 procent van de vriendschappen vervangen door andere vriendschappen", zegt onderzoeker Robin Dunbar tegen de krant The Times.

ZIE OOK: Onderzoek bewijst: echte vriendschap is zeldzaam

Maar de vriendschappen die wel langer duurden, hadden duidelijke overeenkomsten: zowel mannen als vrouwen moeten actief hun best doen om de vriendschap te behouden, maar bij vrouwen waren vooral de telefoongesprekken die ze met elkaar voerden belangrijk voor de vraag of de vriendschap de tand des tijds overleefde. Bij mannen hadden de gesprekken 'nul effect op hun vriendschap'. Bij hen was van belang of ze samen iets gingen doen: naar een voetbalwedstrijd of naar de kroeg bijvoorbeeld. "Dat verschil tussen de seksen was heel duidelijk."

Uit het oog, uit het hart

Vrouwenvriendschappen zijn daarnaast een stuk intenser, concludeert Dunbar. "Als een vrouwenvriendschap verbroken wordt, is dat een ramp", terwijl mannen veel losser met vriendschappen omgaan. "Als vrouwen verhuizen, dan bellen ze elkaar en houden ze contact op Facebook om de relatie te behouden. Bij mannen is het uit het oog, uit het hart. Zij vinden gewoon nieuwe mannen om mee naar de kroeg te gaan."