Gezin

'Peuters die naar crèche gaan hebben meer last van stress'

27 februari 2017 11:45 Aangepast: 27 februari 2017 15:31
Beeld © Getty

Peuters die meer dan acht uur per dag naar de crèche gaan, hebben meer last van stress dan hun leeftijdsgenootjes die overdag thuis zijn. De reden? Op de crèche missen ze hun ouders en ze vinden het soms nog lastig om met leeftijdsgenootjes om te gaan.

Dat blijkt een Noors onderzoek. Peuters die al een aantal maanden overdag naar de crèche gingen, hadden aan het einde van de dag relatief veel cortisol in hun speeksel. Cortisol is een stresshormoon. Normaal gesproken maakt je lichaam daar veel van aan als je net wakker bent en gedurende de dag minder, maar bij de peuters die naar de crèche gingen, nam de aanmaak van cortisol gedurende de dag juist toe.

Sociale vaardigheden

Hun cortisolniveau was zelfs 32 procent hoger dan dat van kinderen die overdag thuis bleven. "Jonge kinderen die nog niet zulke goede sociale vaardigheden hebben en nog niet goed kunnen praten, hebben het soms moeilijk op de crèche", zegt hoofdonderzoeker Mary Britt Drugil tegen de Daily Mail.

Wat het effect van de stress op peuters is, is nog niet helemaal duidelijk. Volgens eerdere onderzoeken kan cortisol invloed hebben op de manier waarop de hersenen van de peuters zich ontwikkelen. Peuters zouden er verlegener van worden en een slechtere zelfbeheersing van krijgen. Maar of de cortisolniveaus van peuters op de crèche zo hoog zijn dat ze de hersenen beïnvloeden, weten de onderzoekers nog niet.

Thuis compenseren

Wel is duidelijk dat ouders het effect van de crèche thuis ook weer kunnen compenseren door hun kinderen veel aandacht te geven. "Zorg ervoor dat je thuis samen met je kind eet en bijvoorbeeld veel voorleest. Het contact dat ze op de crèche zo misten, krijgen ze dan thuis alsnog", zegt de onderzoeker.

`