Gezin

Nicolette verloor haar dochter door xtc-gebruik: 'Veilige pil bestaat niet'

01 maart 2017 08:00 Aangepast: 01 maart 2017 10:30
Nicolette (links) met haar dochter Daniëlle, die in juli overleed na xtc-gebruik. Beeld © Privéfoto

Daniëlle zou deze maand 22 jaar worden. Maar op haar geboortedag viel niets te vieren. Daniëlle overleed in juli aan de gevolgen van xtc-gebruik. Haar moeder Nicolette wil anderen nu waarschuwen voor de gevaren van de drug. "Het is Russische roulette. Veilige pillen bestaan niet."

Op de avond van 23 juli wordt Nicolette gebeld door haar ex-man, de vader van haar dochter Daniëlle. Hij zegt dat het niet goed met haar gaat. Het is niet meteen duidelijk wat er precies aan de hand is. In het ziekenhuis blijkt dat Daniëlle niet meer aanspreekbaar is. Ze heeft 42,7 graden koorts, haar hartslag is 168. 

"Gebruikt uw kind weleens drugs?" vragen artsen aan Nicolette. Ze antwoordt ontkennend. Nee, dat doet haar dochter niet. Maar in het bloed van Daniëlle wordt MDMA gevonden, de werkzame stof in xtc. Daniëlle heeft dus wel degelijk iets gebruikt. "Daar schrok ik enorm van", vertelt Nicolette. "Ik kon alleen maar denken aan dat liedje, Drank & Drugs. 'Alle tieners zeggen ja tegen MDMA'. Die van mij dus ook." 

'Weg was ze, gewoon dood'

Zondag lijkt het iets beter te gaan met Daniëlle, maar een dag later stoppen haar organen er plotseling mee. Daniëlle wordt overgebracht naar een academisch ziekenhuis, waar ze een levertransplantatie zal krijgen. Zover komt het niet. Op dinsdagochtend overlijdt Daniëlle, in de armen van haar moeder. "De apparaten waar ze aan lag, werden knopje voor knopje uitgezet. Zoals je dat weleens in films ziet. Ik zag haar hartslag naar beneden gaan: 135, 130, 125... En weg was ze. Gewoon weg, dood."

Thumbnail

Daniëlle.

Meteen komt er een enorme vechtlust over Nicolette. Dat de dood van haar dochter niet voor niets mag zijn, besluit ze dan al. Dit mag niemand anders meer overkomen. Op de vrijdag na de crematie van Daniëlle schrijft Nicolette op Facebook over wat er gebeurd is. Haar post wordt zo'n 30.000 keer gedeeld en een miljoen keer gezien. "Het was overweldigend", vertelt ze. "Ik heb sindsdien duizenden reacties gehad van mensen die geraakt waren door mijn verhaal. Ook van andere ouders die een kind waren verloren door xtc-gebruik en van gebruikers die ik de ogen had geopend."

Voorlichting

Binnen drie weken zit Nicolette bij de notaris om Team Daniëlle te registreren: de stichting waarmee ze uit naam van haar dochter voorlichting geeft over xtc. Ze bezoekt opgerolde drugslaboratoria, verdiept zich volledig in de materie. Nu doet ze een paar keer per week haar verhaal op basisscholen (groep 8) en middelbare scholen, om de jeugd met de neus op de feiten te drukken. Dat je nooit weet wat er precies in een pil zit, ook niet als die getest is. Dat je niet weet hoe je lichaam op een pil reageert. Over hoe lang het duurt voordat de geluksstofjes in je hersenen weer zijn aangevuld.

Op de Facebookpagina Team Danielle bracht ze al ruim 3600 mensen samen. En ze begon met Kusje van Daan, waar ze confronterende oneliners deelt. Alles om haar boodschap maar onder de aandacht te brengen: pas op met xtc. "Veel mensen denken: één pilletje kan geen kwaad. Maar dat is niet zo. Ik kan je zo in contact brengen met ouders die hun dochter zijn verloren na één pilletje. Na een hálf pilletje zelfs. En dat waren niet eens vervuilde pillen, die meiden hadden MDMA-allergie."

Topje van de ijsberg

Volgens de officiële cijfers is het jaarlijkse aantal doden door xtc-gebruik op nog geen twee handen te tellen, maar het daadwerkelijke aantal is niet bekend, meldt het Trimbos-instituut. Er bestaat geen landelijke of verplichte registratie voor drugsgerelateerde sterfgevallen. Zelfs als er vermoedens zijn dat drugs een rol spelen, wordt niet altijd forensisch onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak. Daarnaast kunnen sterfgevallen na drugsgebruik geregistreerd worden onder de directe gevolgen van het drugsgebruik, zoals acuut leverfalen of multi-orgaanfalen.

Nicolette vermoedt daarom dat het officiële aantal het topje van de ijsberg is. "Veel wordt onder een andere noemer geschoven. Als iemand verongelukt terwijl hij xtc heeft gebruikt, wordt dat niet geregistreerd als xtc-dode. Zo ken ik ook verhalen van mensen die voor de trein zijn gesprongen toen ze xtc hadden gebruikt. Doodsoorzaak: suïcide. Veel zaken komen niet in de publiciteit omdat ouders het uit schaamte niet aan de grote klok hangen als hun kind heeft gebruikt."

Thumbnail

Daniëlle (rechts) met haar zusjes en broertje.

Als je het vergelijkt met het aantal verkeersdoden of het aantal mensen dat overlijdt door alcohol, zijn er relatief weinig xtc-doden. Dat erkent Nicolette. "Maar is er ooit iemand overleden na één glaasje alcohol? Nee. En niet-deelnemen aan het verkeer is geen optie. Geen xtc nemen wel. De overheid zou echt beter moeten voorlichten over de risico's." 

'Daniëlle? Die was zo anti-drugs'

Hoeveel xtc Daniëlle precies gebruikte, waar ze dat deed en met wie, zal waarschijnlijk nooit duidelijk worden. Haar vrienden zwijgen in alle toonaarden. "Niemand kan me vertellen wat er gebeurd is. Haar beste vriendinnen waren net als ik stomverbaasd dat ze gebruikt had: 'Daniëlle? Die was zo anti'."

Daniëlle was één brok energie, vertelt haar moeder. "Een gezellige kwebbel, je kon niet om haar heen. Als zij een ruimte binnenkwam, trok ze alle aandacht. Ze was heel behulpzaam en lief. Een gewone jonge meid. Maar ook zij heeft zich dus laten overhalen of laten verleiden. Misschien was het wel haar eerste keer. Zij kan het me niet vertellen."

Nicolette heeft er inmiddels vrede mee dat ze de precieze omstandigheden rond haar dood nooit zal kennen. "Net na haar dood wilde ik de onderste steen boven krijgen. Als een pitbull ging ik erin. Maar ik krijg Daniëlle er niet mee terug. Ik kan mijn energie beter steken in het voorkomen dat het nog iemand gebeurt. Dat geeft meer voldoening."

Xtc steeds hoger gedoseerd

De gemiddelde hoeveelheid MDMA in xtc-pillen was in 2015 148 mg. Het aandeel hoog gedoseerde xtc-pillen (>106 mg MDMA) steeg in 2015 tot 80 procent. De gevaarlijke stof PMMA werd in datzelfde jaar in 0,8 procent van de als xtc verkochte pillen gevonden. Dat is een lager percentage dan in de voorafgaande jaren.

Bron: Nationale Drug Monitor Trimbos

`