Gezin

Zo blijf je lang en gelukkig bij elkaar

14 februari 2017 07:00 Aangepast: 28 juli 2017 22:00

Leuk hoor: al die kortetermijncadeautjes op Valentijnsdag. Maar wát is nou het geheim van een écht lange, goede relatie? Relatiecoach Paulien Timmer sprak met honderd stellen die al veertig jaar samen zijn.

Timmer deed na haar studie Gezondheidsvoorlichting in Wageningen onderzoek naar het huwelijk met als centrale vraag: hoe kun je lang én gelukkig getrouwd zijn? Uiteindelijk interviewde ze honderd echtparen die dat gelukt is.  

Thumbnail

Het leverde een stroom aan liefdesverhalen en inspirerende wijsheden op. De mooiste belandden in haar eerste boek 'Lang + gelukkig'. Nu bundelt Timmer al deze liefdeslessen samen met wetenschappelijk onderzoek in een nieuw boek vol praktische tips voor stelletjes of mensen die al even getrouwd zijn.

Wij kregen voor deze Valentijnsdag alvast een voorproefje.

De 6- en 10-secondenregel

Een echte zoen duurt tenminste 6 seconden. Of zoals de Amerikaanse psycholoog John Gottman zegt: 'een zoen met potentie'. Want bij een korte, oppervlakkige zoen voor het vertrekken geef je hem of haar het gevoel dat alles in je leven belangrijker is dan je relatie. En wat precies die potentie is? Timmer: "Dat mag jezelf bedenken, haha"

Overigens geldt hetzelfde voor de korte knuffel. Timmer: "Pas na 10 seconden komt 'knuffelhormoon' oxytocine vrij, het stofje waarmee we ons aan elkaar hechten en liefde ervaren."

Haal mooie herinneringen op

Deze tip is perfect voor stelletjes die het even druk hebben en daardoor iets minder tijd voor elkaar hebben. Timmer: "In een goede relatie worden regelmatig de mooie gezamenlijke herinneringen opgehaald zoals jullie eerste ontmoeting, die mooie vakantie of spannende momenten samen. Je voelt je dan even happy over jullie relatie."

Ook fijn: je hersenen maken geen onderscheid tussen herinneringen of wat er nu gebeurt. Het wordt hetzelfde geregistreerd en dus kun je deze in zo'n gesprek herbeleven. Timmer: "Dat verstevigt je band en versterkt je geluk in jullie relatie."

Blijf goed kijken

Een bekend probleem in lange relaties is hoe je naar elkaar kijkt. Timmer: "Het risico is dat je de ander op den duur niet meer ziet als persoon, maar er alleen maar op let of iemands haar wel goed zit." 

Hierbij kunnen ook de wat jongere stellen samen een spannend experiment doen. "Ga tegenover elkaar zitten en kijk 4 minuten lang in elkaars ogen. Ontspan je en wees niet bang voor intimiteit. Als je dat doet, gebeuren er spannende dingen."  

Dagelijkse power talk

​Tot slot adviseert zij ieder liefdeskoppel een power talk van minstens 5 minuten. "Langzaam uit elkaar groeien gebeurt altijd op de achtergrond. En met de standaard vraag 'hoe was je dag?' kom je nooit veel dieper dan de feiten. Stel elkaar daarom dagelijks de volgende vragen: waar ben je bezorgd over, waar zie je erg tegen op, en waar heb je erg veel zin in? Dat levert meer begrip en minder ruzie op."

Dankbaarheid

Volgens Timmer een hele belangrijke tip voor een goede relatie. "Elke dag drie dingen bedenken waar je je partner dankbaar voor bent en dat ook vertellen aan de ander. Het werkt omdat mensen die worden bedankt, ze meer willen doen voor de ander." Het werkte ongeveer als het complimeteren.

Twee minuten e-mail

"We hebben het allemaal veel te druk en brengen meer tijd op ons werk door dan dat we aandacht hebben voor elkaar. Zeker met kleine kinderen." Timmer adviseert daarom om elke dag een e-mail te schrijven aan je geliefde. "Je bent op je werk en je zet een timer op twee minuten. In die tijd schrijf je een e-mail. Het hoeft niet uitgebreider te zijn. Schrijf wat in je opkomt: dankbaarheid, complimentjes, herinneringen, het kan van alles zijn. Als de twee minuten om verzend je de mail. Ook al ben je halverwege een zin. Het werkt!"

Thuiskomen

"Thuiskomen is heel belangrijk. Dat moet leuk zijn. Heel vaak ben je supermoe en begroet je enthousiast de kinderen, maar als je je vrouw ziet vraag je of die ene rekening nog is betaald." Volgens Timmer is het goed om aan thuiskomen meer aandacht te besteden. "Desnoods blijf je een paar minuutjes in de auto zitten om jezelf op te laden. Maar dat is je relatie meer dan waard."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore