Ga naar de inhoud
Gezin

Ouders zijn te voorzichtig: 'Laat kinderen meer risico's nemen met spelen'

'Laat kinderen gerust in een boom klimmen' Beeld © ANP

We zijn te voorzichtig als ouders en daardoor worden onze kinderen bang en onzeker. Dat zegt VeiligheidNL. Om daar iets aan te doen start vandaag de campagne 'Met een beetje risico komen ze er wel'.

De boodschap van de campagne is: laat kinderen al vanaf 5 jaar oud meer risicovol spelen. Dat heeft een positieve invloed op de fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Ze leren risico's inschatten, ze worden zelfredzaam en bouwen zelfvertrouwen op.

In bomen klimmen

Uit steeds meer onderzoek blijkt dat spel met risico's hard nodig is. De term 'risicovol spelen' is bedacht door de Noorse pedagoog Sandseter om aan te geven welke aspecten van spelen we missen als we kinderen te veel beschermen en wat de effecten daarvan zijn voor de ontwikkeling van kinderen.

VeiligheidNL zegt daarover: "Vroeger was het vrij gewoon dat kinderen in bomen klommen, op geheime plekken speelden of hutten bouwden in de bosjes. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden daarvoor voor kinderen veel beperkter, niet in de laatste plaats omdat we kinderen willen beschermen tegen risico's." 

Risico en gevaar

Uit een eigen onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat 79 procent van de ouders hun kind wel graag vaker risicovol wil laten spelen, omdat ze begrijpen dat dat goed is voor de ontwikkeling van hun kind, maar dat in de praktijk toch tegenhouden omdat ze bang zijn dat hun kind gewond raakt of dat anderen in hun omgeving het afkeuren.

Het verschil zit hem volgens VeiligheidNL in risico en gevaar: "Als ouder moet je je kind beschermen tegen gevaren, niet de risico's wegnemen. Als een kind niet zelf de risico's kan inschatten, omdat het daar de vaardigheden nog niet voor heeft of omdat de risico's voor het kind niet zichtbaar zijn moet je als ouder dus ingrijpen."

Campagne

Voor de campagne heeft VeiligheidNL een speciale website gemaakt met een testje en allerlei adviezen en tips voor ouders.