Ga naar de inhoud
Gezin

'Ik raakte uitgeput en depressief van mijn huilbaby'

Ook Marieke te Lindert had een huilbaby. Beeld © Eigen foto

De dochter van Suzan Groenenberg huilde vanaf haar geboorte zo'n twintig uur per dag. Na negen maanden was Suzan uitgeput. Samen met haar tweelingzus richtte ze het Steunpunt Huilbaby's op. "Soms sturen we iemand langs zodat de ouders even kunnen bijslapen."

Het is inmiddels al weer tien jaar geleden dat haar dochter werd geboren, maar dat gehuil herinnert Suzan zich nog goed. "Het gekrijs ging onophoudelijk door. Ik ging twijfelen aan mijzelf, zocht hulp, raakte uitgeput en depressief, maar werd nergens echt begrepen."

Ongeziene doelgroep

Drie maanden later volgden alsnog allerlei onderzoeken en bleek er iets mis met de nekwervel van haar kindje en was er sprake van reflux (waardoor de melk met maagzuur via de slokdarm omhoog komt en een branderig gevoel geeft) en een koemelkallergie.

"Wat ik gedurende die periode merkte, is dat ouders met huilbaby's echt een ongeziene doelgroep zijn. Mijn zus, die ook een huilbaby had, en ik kwamen toen op het idee voor een landelijk steunpunt. Wat wij hadden gemist, wilden we andere ouders wel geven."

Even bijslapen

Ze zegden hun baan op en richtten Stichting Steunpunt Huilbaby's op. De zussen werden naar eigen zeggen overspoeld door reacties. Een landelijke stichting bleek te veel werk, waardoor ze zich nu richten op Ermelo en omgeving.

Elke donderdag houden ze spreekuur op het consultatiebureau. Ze hebben een netwerk van artsen en fysiotherapeuten om zich heen, waar mensen binnen een week terecht kunnen. Daarnaast kunnen ouders inbakerdoeken en draagdoeken lenen, gratis, voor drie weken zodat ze niet gelijk dure spullen hoeven aan te schaffen 'die misschien helemaal niet werken'. 

Luisteren en langskomen 

Ouders worden op allerlei manieren ondersteund. Het begint met een gesprek. "Waar het consultatiebureau maximaal een kwartier voor mensen heeft, maken wij indien nodig twee uur de tijd. We luisteren, geven advies, komen desnoods thuis langs om te kijken hoe het daar gaat en als ouders uitgeput zijn sturen we soms een vrijwilliger langs die ze ontlast zodat ze kunnen bijslapen."

Thumbnail

Tweelingzussen Suzan Groenenberg en José Kardol richtten zes jaar geleden Stichting Steunpunt Huilbaby's op. (Eigen foto) 

Soms is iemand laten praten genoeg om de vicieuze cirkel van 'baby huilt veel - ouders raken gestresst en reageren niet meer goed op hun baby - het kindje raakt oververmoeid en het huilen neemt toe'  te doorbreken. Andere keren wordt een arts ingeschakeld om een medische oorzaak uit te sluiten.

Toch zijn kwalen aan nekwervels, reflux en andere medische aandoeningen maar in 5 procent van de gevallen de oorzaak van overmatig huilen bij baby's, zegt kinderarts Judith Nooitgedagt. Zij is werkzaam in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en betrokken bij de huilbabypoli

Huilbabypoli 

Hier komen ruim vijftig baby's per jaar die veel huilen. Volgens de definitie huilen deze baby's zeker drie uur per dag, gedurende drie of meer dagen per week. "Wij hanteren deze uren echter niet", zegt Nooitgedagt. "Als ouders met een hulpvraag bij ons komen, helpen we ze. Ongeacht aantal ‘huil-uren'."

Twintig procent van de ouders zoekt hulp in verband met huilen van hun baby, zegt zij. Wat is er dan mis met al die baby's die geen medische oorzaak hebben voor het huilen? "Sommige baby’s zijn gewoon niet zo goed in baby zijn. Ze zijn gevoelig, snel overprikkeld en raken uiteindelijk oververmoeid. Huilen is de enige manier waarop baby's kunnen communiceren."

'We laten niet los'

Op de poli gaan artsen in gesprek met de ouders en wordt een medische check gedaan en gekeken naar de groei van het kind. Vervolgens worden ouders gekoppeld aan een pedagogisch medewerker, "Hun life-line op wie ze altijd een beroep kunnen doen. We laten niet los voordat het beter gaat."

Door bepaalde tips en de gesprekken, wordt de vicieuze cirkel waar ouders en kind inzitten doorbroken. Samen met ouders wordt gekeken naar wat hun baby nodig heeft. "Binnen twee weken krijgen we situatie al veel beter", zegt Nooitgedagt. Het grote voordeel: "Door de huilbabypoli is het aantal spoedopnames van baby's gedaald met 60 procent."

Actieplan 

Voor Marieke te Lindert bood deze huilbabypoli redding. Haar dochter Julia, inmiddels vier maanden, huilde vanaf twee weken na de geboorte bijna de hele dag. Alleen 's nachts sliep ze. Een ervaring die ze met haar oudste kind niet had. Toen Julia vijf weken was kwam ze bij de kinderarts terecht.

"In het eerste consult werd er twee uur lang gepraat en er werd direct een actieplan opgesteld. Er was veel aandacht voor ons. Julia kreeg vanwege het vermoeden van verborgen reflux andere voeding. We kregen als tip om haar liggend op haar zij te voeden."

Houvast

Daarnaast bleek Julia prikkelgevoelig. " We kregen het advies om haar wakker in bed te leggen en haar niet aan te kijken als ze dan moest huilen, maar in plaats daarvan onze hand op haar voorhoofd te leggen. Allemaal kleine tips die ons een enorme houvast gaven.”

Na twee dagen zag Marieke al verandering. “Ik was zo opgelucht. Het was ook heel fijn dat we met vragen altijd konden bellen. Wat ik echt fijn vond is dat er gezegd werd: ieder kind is anders en jullie doen niets fout." 

'Niet negeren'

Een huilbaby kan bij ouders voor veel onzekerheid zorgen, aldus kinderarts Nooitgedagt.  Ouders denken vaak zelf dat de oorzaak medisch is maar dat is dus niet zo, zegt zij. "Misschien willen ouders van nu het soms te goed doen. Er worden zoveel adviezen gegeven, soms tegenstrijdig, dat maakt het lastig hoe om te gaan met het huilgedrag."

Maar laten huilen moet je nooit doen, zegt de kinderarts. "Het is een signaal dat je niet moet negeren." 

Tips van kinderarts Judith Nooitgedagt:

  • Elk kind is anders dus kijk goed naar wat jouw kind nodig heeft. Huilt een baby omdat het pijn heeft, moe is of lichaamscontact wil?
  • Maak de dag voorspelbaar. Je hoeft geen strak schema aan te houden met de klok erbij, maar houd een vaste volgorde aan: wakker worden, voeden, knuffelen, spelen en dan weer slapen.
  • Zorg voor niet te veel prikkels, beperk het aantal uitstapjes. "In de box liggen onder een mobiel is voor jonge baby’s al genoeg. Dan hoeven er geen muziek of lampjes aan. Bij papa of mama op schoot is soms ook genoeg."
  • Sommige baby’s huilen van vermoeidheid en hebben even huilen nodig om in slaap te vallen, geef je baby even de tijd en haal hem niet gelijk uit bed of probeer je baby te troosten in bed.
  • Ga niet alles wat je op internet leest proberen. Het consultatiebureau kan je goed ondersteunen.
  • Gebruik je verlof om je baby zo goed mogelijk te leren kennen en accepteer dat een baby je leven verandert.