Nederland heeft een heleboel 'niets-aan-de-handscholen', scholen die goed genoeg zijn, maar zoveel beter kunnen. Ze laten soms talent van leerlingen onbenut. Hoe zorg je dat je kind niet op zo'n school terecht komt? Hoe weet je of de school bij jou in de buurt een goede school is? Met deze tips kom je erachter.
De Inspectie van het onderwijs constateert dat het kwaliteitsverschil tussen scholen zo groot is dat een kind op de ene basisschool een vwo-niveau kan halen, terwijl het op een andere basisschool niet verder komt dan vmbo-t-niveau. Het maakt dus veel uit voor de toekomst van je kind op welke school hij of zij terechtkomt.
Deze tips helpen bij het kiezen van de beste school:
1. Controleer of de school niet het stempel 'zwak' heeft
"Daar kun je je kind meestal beter niet naartoe te sturen", zegt Hans Luyten, onderwijsexpert van de Universiteit Twente. "Is de school volgens de onderwijsinspectie zwak of zeer zwak, dan valt er namelijk heel wat te verbeteren. De inspectie geeft zo'n oordeel pas als de school drie jaar slecht uit de beoordelingen komt."
2. Ga bij meerdere scholen op bezoek en doe dat onder schooltijd
Hans Luyten: "Je moet er vooral een goed gevoel bij hebben. Je maakt een keuze voor acht jaar." "Probeer te kijken of je de visie van de school terugziet in de praktijk", vult Dave van Lieshout aan. Hij is directeur van basisschool 't Palet in Eindhoven. Die school wordt geprezen door de Onderwijsinspectie omdat de school het maximale haalt uit alle kinderen. Ook belangrijk volgens Van Lieshout: "Let goed op tijdens de rondleiding of er met passie over de school wordt verteld."
3. Vraag rond over scholen aan ouders in de buurt
Hans Luyten: "Meestal hoor je van ouders niet gauw dat ze ontevreden zijn. Als je wel van dat soort verhalen hoort, is dat al een teken. Als er slechte verhalen over leerkrachten de ronde doen, dan moet je hard gaan nadenken. Het gaat erom dat je de echt slechte scholen weet te vermijden."
4. Bekijk de Citoscores van de scholen, maar hecht er niet te veel waarde aan
Hans Luyten: "Je kunt bijvoorbeeld zien hoeveel kinderen naar het vwo worden doorverwezen, maar dat is vaak heel erg afhankelijk van de achtergrond van de leerlingen, dus dat zegt nooit zo veel. Het is echt niet zo makkelijk om van de buitenkant vast te stellen wat een goede school is." Directeur Dave van Lieshout: "Cijfers hebben altijd uitleg nodig. Vraag er op school naar als je het weten wilt, maar onthoud dat cijfers niet alles zeggen."
5. Begin bij de scholen in de buurt
Hans Luyten: "Ik zou er zelf niet snel voor kiezen kinderen naar een school ver weg te sturen. Dan moet je een heel goede reden hebben." Dave van Lieshout: "Ik zou altijd in de eigen buurt beginnen. Dat is het startpunt. Als een andere school beter bij je kind past, dat vind ik dat een goede keuze."
6. Let op de kwaliteit van de leerkrachten
Hans Luyten: "Uiteindelijk is het heel belangrijk welke leerkracht voor klas staat, maar dat is moeilijk te voorspellen, zeker op de lange termijn." Van Lieshout: "De kwaliteit van de leerkracht zie je aan de leerlingen. Zie je hardwerkende betrokken leerlingen? Dat is het directe resultaat van wat de leerkracht doet. Dat moet je door de hele school kunnen zien."
7. Kies voor een school die de lat hoog legt voor leerlingen en ze goed volgt
Directeur Dave van Lieshout: "Bij mij op school hebben we hoge verwachtingen van al onze leerlingen, ongeacht hun afkomst. Dat geeft kinderen zelfvertrouwen." Hoe je zo'n school herkent: "Aan kinderen die betrokken aan het werk zijn en actief leren. Ze consumeren niet - alleen maar luisteren naar wat de leraar zegt - maar zijn alleen, in tweetallen of in groepjes aan het werk."
8. Kies voor een school met een sterke schoolleider en een sterk team
Een goede schoolleider is volgens directeur Van Lieshout iemand die de school goed kent. "En dat kun je waarschijnlijk horen en merken in een gesprek. Het is iemand die zichtbaar is in de school." Een sterk team bestaat volgens hem uit leraren die van elkaar leren. Die met elkaar meekijken in de lessen. "Zo'n cultuur leidt tot betere resultaten."
9. Kies voor een school die zichzelf wil verbeteren
Directeur Van Lieshout: "Een goede vraag om te stellen op school: wat zijn jullie pluspunten en verbeterpunten? Want elke school heeft ook verbeterpunten. Vervolgens is de vraag wat de school met die verbeterpunten doet. "Een goede school lost problemen niet alleen op, maar geeft openheid van zaken en gaat bijvoorbeeld in gesprek met ouders en kinderen."
Scholen vergelijken
- RTL Nieuws ontwikkelde samen met de Universiteit van Maastricht een methode om de scores van scholen op eindtoetsen eerlijk met elkaar te vergelijken. Daarbij is rekening gehouden met de achtergrond van leerlingen. Zo kan een school uit een achterstandswijk heel goed scoren als je die met andere scholen in achterstandwijken vergelijkt. Daarnaast vind je in onze tool ook links naar inspectieverslagen en veel meer cijfers en info over elke school.
- Op de overheidswebsite Scholen op de kaart kun je informatie opzoeken over basisscholen en ze vergelijken. Je kunt bijvoorbeeld opzoeken hoeveel leerlingen de school heeft, wat de resultaten zijn en hoeveel mannelijke leerkrachten er werken. Op de site staan betrouwbare gegevens van bijvoorbeeld DUO en de Inspectie van het Onderwijs. Scholen kunnen die aanvullen met een toelichting. Bijvoorbeeld over wat de school uniek maakt en wat leerlingen en ouders van de school vinden.
Meer op rtlnieuws.nl: