Gezin

Pesten op school: volwassenen geven kinderen het slechte voorbeeld

19 april 2017 10:24 Aangepast: 19 april 2017 10:25
Beeld © iStock

Hoewel scholen al een aantal jaren wettelijk verplicht zijn om pesten aan te pakken, blijft het een groot probleem. Vandaag is de landelijke dag tegen het pesten. Waarom pesten kinderen, en wat kun je er als ouder tegen doen?

Antipestcoach Bamber Delver stelde die vraag aan kinderen, en die hadden goede oplossingen. "Ze voelden ten eerste feilloos aan waarom er gepest wordt. Ze zeiden dat volwassenen het verkeerde voorbeeld geven."

Slechts mogelijke voorbeeld

"Eentje zei dat zijn gymleraar hem een homo noemde omdat hij niet goed mee kon komen tijdens de gymles. Als volwassenen al mensen uitmaken voor homo, dan kunnen we niet verwachten dat kinderen zich voorbeeldig gedragen."

Maar ook op andere plekken zien kinderen dat er veel gescholden wordt. "Ze verbaasden zich erover dat er op sociale media en zelfs in de Tweede Kamer zo veel scheldwoorden voorbij komen. We leven in een samenleving waarin we elkaar onder het mom van vrijheid van meningsuiting voor alles uitmaken, en de een minder waard vinden dan de ander, en daarmee geven we het slechtst mogelijke voorbeeld."

Oplossingen

Gelukkig hadden de jongeren goede oplossingen voor het pesten. "Wat mij opviel is dat de maatregelen van jongeren vrijwel altijd strenger zijn dan die van de school", zegt Delver. "Ze vinden bijvoorbeeld dat een pester prima geschorst kan worden, terwijl de school alleen maar met de pester praat. Als de maatregelen van de school zo soft zijn, nemen de jongeren de straffen ook niet serieus."

Maar wat kun je als ouder tegen pesten beginnen? "Je kunt het nooit helemaal voorkomen", zegt opvoedcoach Marina van der Wal. "Maar er zijn wel een aantal richtlijnen voor ouders. Ten eerste: zelf het goede voorbeeld geven."

Thumbnail

Sociale vaardigheden

"Zorg ervoor dat je thuis niet roddelt over mensen, en dat je zelf laat zien hoe je graag wil dat kinderen met andere mensen omgaan. Dat is de basis." Daarnaast kun je je kinderen thuis veel sociale vaardigheden bijbrengen, waardoor ze minder snel pesten en ook weerbaarder zijn tegen het pesten.

"Door bijvoorbeeld thuis spelletjes te spelen, leer je ze hoe ze met verlies moeten omgaan. Dan worden ze weerbaarder en kunnen ze beter tegen plagerijen. Daarnaast is het belangrijk om iedere dag één maaltijd als gezin te nuttigen. Tijdens die maaltijd zorg je ervoor dat het gezellig is aan tafel, het opvoeden komt later wel weer. Zo leren kinderen hoe ze een gesprek gaande houden, en dat het de moeite waard is om aandacht te krijgen."

Overleggen met school

Toch kun je ook met een goede opvoeding niet altijd het pesten voorkomen. Wordt je kind gepest, of is jouw kind de pester, dan is het volgens Van der Wal belangrijk om met je kind in gesprek te gaan. "Probeer uit te vinden waarom het gebeurt. Is je kind onzeker, of probeert het misschien om aandacht te vragen?"

Ook is het handig om contact op te nemen met school. "Daar moet wel wat gebeuren. Scholen zijn tegenwoordig verplicht om een pestprotocol te hebben en hebben de plicht om pesten daadwerkelijk aan te pakken. Veel scholen gaan heel goed met pesten om. Soms is het ook verstandig om de ouders van andere kinderen erbij te betrekken. Dat doe je natuurlijk nooit zonder dit met je eigen kind te overleggen."

Tips van Meldknop.nl voor kinderen die op sociale media worden gepest:

  • Blokkeer of weiger de pester.
  • Praat met de pester, misschien weet hij of zij niet wat zijn gedrag met jou doet.
  • Praat erover met je vrienden, ouders, leraar of vertrouwenspersoon.
  • Reageer niet op pestberichten.
  • ​Bewaar alle vervelende berichten als bewijs voor bijvoorbeeld een meldpunt of de politie (maak screenshots).
  • Meld het pesten bij het sociale medium waar het plaatsvindt (Facebook, Instagram, Snapchat,...).

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore