Gezin

Django was vier weken vrij na de geboorte van zijn dochter: 'Het gaf zoveel rust'

26 april 2017 18:20 Aangepast: 27 april 2017 07:04
Django met zijn dochter Pip en vrouw Janneke. Beeld © Django Faes

Niet tien dagen, zoals de Europese Commissie vandaag voorstelde, maar zelfs vier weken vaderschapsverlof. Django Faes uit Tilburg was bijna een maand vrij na de geboorte van zijn dochtertje Pip. "Ik kon in die eerste weken overal bij zijn, dat was echt fantastisch."

De Tilburger was in 2016 de eerste werknemer van het bedrijf Yonego die vier weken vaderschapsverlof kreeg. De directeur van dat bedrijf vond het 'niet meer van deze tijd' dat vaders na de geboorte van hun kind na twee dagen weer aan het werk moesten, zoals op dit moment de regel is in Nederland.

Tien dagen verlof

Ook in de Europese Commissie gaan nu stemmen op om het vaderschapsverlof uit te breiden. Vandaag werd een voorstel gepresenteerd om kersverse vaders in alle lidstaten voortaan tien dagen vaderschapsverlof te geven.

ZIE OOK: Lekker lang vrij als je vader wordt? In deze landen wel

"Dat is al een stap in de goede richting', zegt Faes tegen RTL Nieuws. "Ik kan me er helemaal niets bij voorstellen dat ik na twee dagen al weer aan het werk zou moeten. Ik denk dat tien dagen verlof voor veel vaders acceptabel is, al kan dat per geval weer anders zijn."

Tips van de kraamhulp

Volgens Faes is vier weken vrij precies goed. "Het is voorbij gevlogen. Die eerste dagen en weken konden we wennen aan de nieuwe situatie. Je zoekt een ritme, maar dat wordt echt bepaald door je baby. Zij geeft aan wanneer ze wil eten, slapen of verschoond moet worden, dat kan ook midden in de nacht zijn", vertelt hij.

De eerste drieënhalve week heeft hij vooral boodschappen gedaan, geholpen bij het in bad doen, verschonen en voeden. "Je hele leven staat op z'n kop en alles is nieuw. Dat ik die eerste periode thuis was, gaf ons gezin zoveel rust." Ook was hij blij met de kraamhulp, die er de eerste dagen was. "Alle tips en tricks heb ik overgenomen, daar heb ik heel veel van geleerd. "

'Quality-time'

Daarna merkte hij dat ze als gezin hun draai gevonden hadden. "En dan begint het echte genieten. We zijn met elkaar naar buiten gegaan, hebben een terrasje gepakt. Dat was echt quality-time."

Na vier weken ging Faes weer met een gerust hart aan het werk. "De situatie thuis was onder controle, en voor mijn verlof had ik de lopende zaken overgedragen aan collega's", vertelt hij. Hij kon de draad vrij gemakkelijk weer oppakken. "Ik ga ook wel eens drie weken met vakantie, dat is ook niet ingewikkeld. Het is niet zo dat ik een half jaar weg was."

Nieuwe baan

Hij hoopt dat het bij een eventueel tweede kindje weer net zo makkelijk gaat. "Pip is een heel makkelijk kind, daar hebben we geluk mee. Ze sliep al vrij snel door en at altijd goed. Dat is bij een tweede natuurlijk altijd afwachten."

Qua verlof hoopt Faes op eenzelfde soort regeling. Want ondanks de goede secundaire voorwaarden bij Yanego is hij onlangs van baan veranderd. "Ik kon werk vinden in mijn woonplaats, dus daar ben ik voor gegaan", vertelt hij.

'Niet productief'

 "Maar ik maak me geen zorgen, ook deze werkgever is heel vooruitstrevend", vertelt Faes. "Als iemand vader wordt, kijken ze hoe het gaat, of alles thuis goed loopt en of het goed voelt om weer aan het werk te gaan. Dat kan na een week zijn, maar ook langer. Twee dagen na de geboorte van je kind weer aan het werk gaan, is gewoon niet productief."

Niet iedere kersverse vader heeft een werkgever die zo ruimdenkend is. Marco werd twee weken geleden vader van een tweeling, maar moest na twee dagen gewoon weer aan het werk. "Het is heel vermoeiend en druk", zegt hij tegen RTL Nieuws. Lees hier het hele interview.

Nederlandse vaders relatief snel weer aan het werk

Nederlandse vaders komen er in vergelijking met andere Europese landen bekaaid vanaf. Ons land is niet bepaald koploper als het gaat om ouderschapsverlof.

  • We staan met twee dagen bijna onderaan in de ranglijst van verlofdagen voor vaders in Europese lidstaten.
  • In Slovenië krijgen kersverse vaders maar liefst 90 dagen verlof.
  • In Finland hoeven vaders na de geboorte pas na 54 dagen weer op hun werk te verschijnen.
  • Maar Italië doet het ten opzichte van Nederland nóg slechter. Daar krijgen vaders maar één dag vaderschapsverlof.
  • Er zijn ook EU-landen waar helemaal geen vaderschapsverlof bestaat: Duitsland, Ierland, Malta, Oostenrijk, Slowakije, Tsjechië en Cyprus.

Thumbnail

Meer op rtlnieuws.nl:
Verruimen vaderverlof: bonden blij, werkgevers woedend

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`