Gezin

Nederlanders op de camping: 'Ze vragen eerst om de wificode'

22 juli 2017 09:49 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Campingeigenaar Hotze Richter krijgt zelfs pakketbezorgers met koelkasten bij de receptie. Beeld © Druktemaker Media

Pakketjes laten bezorgen bij de receptie of luidruchtig seks hebben in je tentje. Hoe gedragen we ons op de camping? Campingeigenaren vertellen en geven meteen wat tips mee. "Bewaar de intense nachten voor thuis."

"De hoeveelheid bezorgers die bij de receptie pakketjes aflevert voor campinggasten is dit jaar flink gestegen. Boeken, complete voortenten, koelkasten en andere inventaris worden bij ons bezorgd. Soms is het een palletwagen vol."

Hotze Richter (31) is samen met zijn vijf broers en zussen en zijn moeder eigenaar van camping 't Noorder Sandt in Julianadorp en camping Sint Maartens Zee. Het is gezellig druk op het familiebedrijf. "Al die pakketten aannemen kost tijd, want er moet vaak voor worden getekend. Daarnaast nemen ze veel ruimte in beslag. Maar we zijn een dienstverlenend bedrijf en doen alles voor onze gasten."

Eerst wifi, dan de rest

De campingeigenaren pikken de Nederlanders er snel uit. "Mensen komen binnen en leggen vaak eerst hun kortingskaart op de balie, dan vragen ze om de wificode. Pas daarna kunnen we een kort gesprek voeren of inchecken", zegt Richter.

Dit herkent ook Meike van Drie (42). Ze beheert samen met haar Italiaanse man en zijn zus de camping Pian di Boccio in het Italiaanse Umbrië. "De kortingskaart komt inderdaad snel tevoorschijn. En voordat de ouders vragen hoe het met de wifi zit, zijn de kinderen al ingelogd."

Thumbnail

Meike van Drie bij de receptie van de camping

Angst voor fraude

Daarnaast zijn Nederlandse campinggasten volgens Van Drie bang voor identiteitsfraude bij het inchecken: ze blokken bijna al hun gegevens. Van Drie: "Laatst checkte mijn schoonzusje een Nederlands gezin in. Ze kreeg een kopie van een paspoort waarbij bijna alle gegevens waren geblokt."

De man had zelfs een zwarte balk over zijn ogen getekend. "Ik snap dat mensen voorzichtig zijn, maar Italiaanse campingeigenaren hebben echt originele identiteitsbewijzen nodig bij het inchecken."

Thumbnail

Het zwembad op de camping van Meike van Drie (Foto: Camping Pian di Boccio)

Seks in een tentje

De zon op je huid, zomerse kleding en een ontspannen gevoel. Dat kan de seksuele lust nog weleens opwekken. Maar hoe doe je dat nu, seks in een tentje? Richter vertelt hoe hij het liever niet ziet: "Rond een uur of twaalf uur 's nachts maakte ik mijn ronde over de camping. Vanaf een redelijke afstand hoorde ik de geluiden van een luidruchtige vrijpartij. Een stelletje was in een koepeltentje gigantisch bezig." Hij liep naar de tent en schudde even aan het doek. "Daarna was het stil."

Ook Van Drie herkent dit. Een vriendin van haar was twee weken geleden op de camping. In de loop van het middag, na het zwemmen en voor het avondeten, stond ze onder de douche. Van Drie: "Ze hoorde duidelijk dat aan de andere kant van de muur, aan de mannenkant, iemand zichzelf aan het bevredigen was. Dat heb ik liever niet in het algemene douchegebouw, maar ja, wat doe je eraan?"

Thumbnail

Op de camping bij Hotze Richter (Eigen foto)

Hoe heurt het dan wel?

Ruzie
Probeer geen ruzie te maken op de camping, zegt imago- en etiquette-expert Gonnie KleinRouweler van Image Consultancy. "Bedenk dat iedereen kan meeluisteren. Als dat lukt, gebruik dan humor om het te relativeren." Gaat het toch mis? Loop dan naar een rustiger plek, adviseert ze. "Ga bijvoorbeeld in de auto zitten."

Toch knallende ruzie gehad terwijl de hele camping mee kon luisteren? Negeer het dan als je je buren daarna weer onder ogen moet komen. "Doe alsof er niets gebeurd is. Je moet er niet over beginnen", zegt KleinRouweler. "En dat moeten de buren ook doen. Iedereen heeft weleens ruzie, dus je moet je er niet mee bemoeien."

Kleding
Op de camping hoef je echt geen rok tot over de knie te dragen. Maar een beetje fatsoenlijk kleden, is wel zo sociaal. KleinRouweler: "Als je naar de campingwinkel gaat, trek dan even wat aan. Ga daar niet in badkleding of met een blote buik naar binnen." Dat kan Richter beamen: "Niet iedereen hoeft je (bier)buik te zien." Hetzelfde geldt uiteraard in een restaurant of andere openbare ruimtes.

Kinderen
"Ga op een camping staan waar meer gezinnen zijn", is het eerste advies van KleinRouweler. "Baby's huilen, daar doe je niets aan. Het zij zo. Je moet geven en nemen op een camping. Als iemand er echt last van heeft, dan moet diegene oordoppen in doen. Krijst een kind hysterisch, dan moet je als ouder even weglopen met je kind."

Seks in de tent
"Ik zou zeggen: neem oordoppen mee", adviseert KleinRouweler aan de buren die daar last van hebben. "Natuurlijk, mensen moeten weten dat alles wat ze doen hoorbaar is door het tentdoek. Dus houd daar een beetje rekening mee." Richter: "Ik vind het prima als mensen seks hebben, maar doe het op de camping lief en teder en bewaar de intense nachten voor thuis."

Foto's
Maak je foto's van de camping? Houd dan rekening met de privacy van anderen, zegt KleinRouweler. "Foto's van jezelf en je gezin mag je natuurlijk plaatsen waar je wilt, maar zet foto's waar anderen op staan niet op Facebook. Niet iedereen is daarop gesteld."

Heb plezier
Hét doel van de vakantie is natuurlijk dat iedereen plezier heeft. Dus scheur niet met je auto over de camping en breng het afval naast je tent even naar een prullenbak. KleinRouweler: "De rode draad is geven en nemen. Houd rekening met elkaar en accepteer dat je wat meer in elkaars leefruimte zit. Ik weet zeker dat je dan een leuke vakantie kunt hebben."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore