Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

06 januari 2017 16:45, in:

Geluksweek

'Anderen zeggen dat ik zoveel pech heb, maar ik ben gelukkig'

Adriaan Aerts (44) kan zijn armen en benen niet gebruiken. Hij is geboren met spieratrofie en zit daarom in een rolstoel. Arme Adriaan, zeggen anderen. Nee hoor, zegt Adriaan. "Ik ben gelukkig. Elke dag ervaar ik positief." Toch mist hij één belangrijk geluk: de liefde.

"Sommige mensen zeggen tegen mij: je staat zo positief in het leven, terwijl je zoveel niet kan. Je hebt zoveel ongeluk. Ik heb dat stukje pech en ongeluk zelf nooit zo gevoeld. Ik heb nooit een probleem gemaakt van mijn situatie."

'Doen wat ik wil'

Ook als kind was de Tilburger niet minder tevreden door zijn ziekte. "Andere kinderen in de klas speelden voetbal. Ik speelde rolstoelhockey in een leuk team. Zelf douchen, een boterham smeren, dat kan ik niet, maar ik heb dat nooit gemist. Ik weet niet beter, ik ben met mijn ziekte opgegroeid."

Dus als je de goedlachse Tilburger vraagt of hij gelukkig is, krijg je een volmondig ja. "Ik kan niet alles doen wat anderen doen, maar ik kan wel alles doen wat ik wil. Ik doe vrijwilligerswerk, ga op vakantie en ik heb goede sociale contanten. De professionele zorg die ik nodig heb, regel ik zelf. Verder ben ik volledig zelfstandig."

Anders dan anderen

Adriaan heeft ondanks tegenslag veel kenmerken van 'de gelukkige Nederlander'. Behalve een: hij heeft geen relatie en zou die wel graag willen. Hij had vier keer eerder een relatie, waarvan twee ook lang duurde. Maar ze liepen stuk.

"Daarin heb ik pech. Dat deed pijn en heeft tijd gekost. Daarin kwam ik ook keihard mezelf tegen: ik ben kennelijk toch anders dan anderen. Ik heb een paar keer op een datingsite gestaan. Als een vrouw erachter komt dat ik in een rolstoel zit, wordt het ineens anders. Dan stort het in elkaar."

Een lieve vrouw

Terwijl je door die rolstoel heen moet kijken, zegt Adriaan. "Ik ben een gelijkwaardige partner. Je moet me een beetje leren kennen. We hebben allemaal van tevoren een bepaald beeld, zoals van een handicap. Het is moeilijk dat opzij te zetten."

Hij kan niet gaan mountainbiken met zijn geliefde, maar vrijen kan wel. En Adriaan gaat graag uiteten, naar het theater, een dagje weg en hij is dol op Engeland. Daar reist hij twee keer per jaar naartoe. "En een vrouw hoeft dus niet voor mij te zorgen, ik heb geen hulp nodig."

Behalve dan bij het vinden van dat laatste stukje geluk. "Ik heb een goed leven, een mooi huis, een mooie auto. Ik heb het allemaal. Maar de liefde is zo belangrijk. Ik zoek een leuke, lieve vrouw. Hoe ze eruitziet, maakt niet uit. Een vrouw die van mij houdt en van wie ik kan houden. Ik heb veel liefde en warmte te geven."