Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

14 september 2017 00:01

'1 op 7 ouderen in verzorgingshuis krijgt vrijwel nooit visite'

Eén op de zeven bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen krijgt zelden of nooit visite, en een kwart van de ouderen komt vrijwel nooit buiten. Dat zouden ze wel willen, maar niemand kan ze naar buiten begeleiden, of hun gezondheidsklachten belemmeren het.

Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). In het rapport staat dat er in 2015 ongeveer 117.000 ouderen in een verzorgings- of verpleeghuis zaten. Het grootste deel daarvan waren vrouwen van 80 jaar of ouder, en ze zaten er vooral dankzij hun gezondheidsklachten.

Lichamelijke beperkingen

Vier op de vijf bewoners hebben ernstige lichamelijke beperkingen. Vaak hebben ze problemen met slaap, of hebben ze pijnklachten. Ook geheugenklachten en dementie komen vaak voor. Hun lichamelijke beperkingen zorgen er vaak voor dat ze minder vaak naar buiten kunnen dan ze zouden willen. De helft van de ouderen zou vaker naar buiten willen gaan.

De klachten zorgen er ook voor dat ze niet zo vaak op bezoek gaan bij vrienden of familie. Gelukkig worden ze wel regelmatig door anderen bezocht: 80 procent van de ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen heeft kinderen en kleinkinderen, die meestal een keer per week op visite komen. Vaak helpt de familie dan ook met zaken als administratie of de was.

Waardigheid

Vorig jaar trok het College voor de Rechten van de Mens aan de bel omdat ouderen te weinig te doen hebben in het verpleeghuis. Ze zitten veel binnen en kunnen niet naar buiten. Volgens het College moeten de verzorgingshuizen er meer aan doen om de waardigheid van de ouderen te behouden.

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws